RAZGOVOR

Građani trebaju biti ponosni na vode, ali i da ih čuvaju

BiH posjeduje ogroman potencijal obnovljivog izvora energije

BiH je bogata vodom. Avaz

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

19.3.2020

Najvažnije piće na svijetu bez kojeg se ne može živjeti je voda. Ovaj obnovljivi izvor energije jedini je ekonomski konkurentan fosilnim gorivima i nuklearnoj energiji. BiH je blagoslovljena upravo jer posjeduje ogroman potencijal ovog obnovljivog izvora energije, koji, nažalost, nije, a mogao bi biti, jedan o pokretača razvoja i ekonomskog rasta. 

Prema ranijim istraživanjima UNDP-a, Bosna i Hercegovina je među najbogatijim evropskim državama kada govorimo o vodnim resursima. Pitka voda je najveće bogatstvo naše zemlje, ali i, nažalost, najmanje upotrijebljen ekonomski potencijal. 

Prema riječima Džemile Agić, direktorice Centra za ekologiju i energiju, evidentno je da je BiH jedna od država da ima privilegiju dovoljno izvorišta vode i ima na raspolaganju vode koja bi mogla biti za piće. 

BiH je bogata vodom. Avaz

- Međutim, isto tako, evidentno je da u BiH većina gradova ima problem s pitkom vodom. Kada napravite analizu prodaje vode za piće u flašama, procjene su da veliki broj građana kupuje ogromne količine vode. U našoj zemlji se ustvari dešava da ne koristimo resurs pitke vode, a nakon određene udaljenosti od izvorišta već zagadimo površinske vode – kaže Agić.

Napominje da se mali procent otpadnih voda u BiH prečišćava i uglavnom te otpadne vode, bilo da su komunalne, iz industrije ili domaćinstava, odlaze u vodotoke i zagađuju rijeke.

- Oduvijek smo imali zakonske regulative. Međutim, trebalo bi da od vrha BiH prepoznamo značaj voda i da bude jedan od naših važnih pravaca privrednog razvoja. Mi imamo zakon, ali nemamo primjene da zaštitimo naše vodne resurse i stavimo ih ispred svega drugoga – ističe Agić.

Uprkos svemu tome, smatra da treba više pažnje posvetiti povećanju svjesnosti građana o tom resursu.

Fond za zaštitu okoliša FBiH. FZO FBiH

Ne cijenimo vodu

Agić smatra da bi BiH trebala postati zemlja koja izvozi vodu i koja je naslonjena na korištenje i zaštitu tog resursa.

- Nažalost, mi postajemo država koja je siromašna, ograničenih kapaciteta, jer ne cijenimo svoju vodu, uništavamo ih, zagađujemo, prodajemo, pregrađujemo hidrocentralama i devastiramo naše vodno bogatstvo koje imamo – kaže Agić.

ČUVAJMO

Našu okolinu, i zbog naše djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.