U VRIJEME KORONAVIRUSA

Bh. ličnosti jednoglasne: Ostanimo kući

Plašim se onih koji se busaju u prsa i misle da im koronavirus ne može ništa, ističe Dizdarević

Piše: E. D. A. / Avaz.ba

19.3.2020

U vrijeme kada cijeli svijet potresa pandemija koronavirusa, ljekari i bh. institucije nalažu građanima da ostanu u svojim domovima kako bi se suzbilo širenje zaraze.

Dizdarević: Završavam nesređene papire. Arhiv

Ozbiljna situacija

Regionalne i domaće bh. ličnosti iz svih sfera putem društvenih mreža pozivaju da se poštuju preporuke nadležnih. Mnogi su istakli ono što se sedmicama unazad govori, a to je da su starije osobe najugroženije te da, ako nećemo zbog sebe, onda zbog njih da ostanemo kući, u izolaciji. 

Ekipa „Dnevnog avaza“ kontaktirala je neke od najistaknutijih ličnosti iz svijeta umjetnosti, muzike, politike, sporta, filma... Bivši predsjednik SFRJ, iskusni diplomata i političar Raif Dizdarević (94) je, kao i mnogi, u samoizolaciji.

- Situacija je veoma ozbiljna i dužnost svih nas je da poštujemo mjere koje se poduzimaju. Najviše se plašim onih koji se busaju u prsa i koji misle da njima niko ne može ništa, pa ni neki koronavirus. Ovo je vrijeme kada treba da ispoljimo solidarnost. Moramo prebroditi teško vrijeme u koje smo ušli, a koje će, nažalost, ostaviti ozbiljne posljedice. Ostati kući je jedna od mjera koja umanjuje širenje virusa – kaže Dizdarević.

Vrijeme u kući koristi za obaveze koje je dugo odlagao.

- To me sada spašava da lakše podnosim samoizolaciju. Po naravi mi najteže pada kada sam zatvoren u kuću, uvijek sam se kretao. A sada... – zaključuje Dizdarević.

Paldum: Pridržavajmo se savjeta. Arhiv

Hanka Paldum kaže kako se ne plaši te da se prilagodila ovoj situaciji kao i svi ostali.

- Bit će šta će biti. Treba se čuvati i paziti. Ali u svakom slučaju da se malo i odmorimo. Pratim šta kaže struka i trudim se da koliko-toliko prilagodim svemu tome. Čuvaj se i Bog će te čuvati – kazala je Paldum.

Do zareza

Sidran: Sređujem kućnu biblioteku. Arhiv

Književniku Abdulahu Sidranu (75) izolacija ne pada teško, jer je navikao. 

- Upravo tako sam napisao sva svoja djela. A pošto nemam ideju da pišem nešto krupno, sada sam odlučio da vrijeme posvetim sređivanju nereda koji mi je zavladao u kućnoj biblioteci, koji doživljavam kao žulj na mozgu. Bojim se stvari koje su u ljudskim rukama, a ne onoga što je viša sila. Plašim se javašluka, nereda... Poštujte svaku uputu. Ne, svi smo pred tom aždahom jednaki i ne treba se praviti važan. Apeliram i na sve razumne ljude da poštuju izdate mjere, sve do zareza – istakao je Sidran.

Trifunov: Osuđeni smo da se pridržavamo. Arhiv

Glumac Miki Trifunov (72) se pridržava uputa koliko je moguće.

- Život ima malo drugačija pravila od ovoga. Sada više ne postoji mogućnost da komunicirate s bilo kim, jer ništa ne radi, nijedan javni objekt. Osuđeni ste da se pridržavate. Moram izaći nešto da pojedem i da kupim. Ali svaka predostrožnost je dobra, malo da se brine, to je OK. Izdurat ćemo, bilo je i gore – poručuje Trifunov.

Muzurović: Malo smo izolirani, čuvamo se. Arhiv

Kenović: Teorije zavjere su besmislene

Kenović: Živim seoski život. Arhiv

- Treba potpuno poštovati savjete nadležnih i shvatiti ozbiljnost situacije. Bez obzira šta ko misli, šta ko zna, neozbiljno je govoriti: „Ma hajte, molim vas, kakva korona“. Bude mi drago kada vidim objave na društvenim mrežama ljudi koji nude pomoć onima kojima je potrebna. Milijardu posto podržavam poziv da ostanemo kući. Sve teorije zavjere su mi potpuno besmislene. Živim na selu i živim taj život najnormalnije. Bavim se ovim proljetnim radovima oko kuće – kazao nam je reditelj Ademir Kenović (69).

Smajlović: Uz utakmice brže vrijeme prolazi

Smajlović: U kući sam po cijeli dan. Arhiv

Mišo Smajlović (81), legendarni fudbaler i trener FK Željezničar, kaže kako je i on prisiljen da stalno bude kod kuće.   

- Prethodnih dana, redovno sam izlazio, prošetam malo do stadiona Grbavica i obližnjeg kafića, gdje sam se družio s rajom. A evo sada, kako ne rade ugostiteljski objekti, u kući sam po cijeli dan, nešto čitam, gledam TV. Fali mi fudbal, jer navikao sam gledati utakmice, a sada nema ni to. Ako ništa drugo, uz utakmice brže prolazi vrijeme. Ovako, ide sporo. Nisam navikao da ovoliko budem u kući, ali šta je, tu je, moramo biti disciplinirani. Čitavom svijetu je tako, pa i meni - ističe Smajlović.


Edin Numankadić: Čuvajte sebe i druge

Numankadić: Obilazim svjetske muzeje. Arhiv

- Pošto imam 72 godine, spadam u rizičnu grupu i moram se paziti. Još sam hronični bolesnik. Treba slušati upustva, solidarizirati se sa svim građanima, paziti na higijenu... Rijetko imam slobodnog vremena, pa sam sada iskoristio da putem interneta obilazim svjetske muzeje. To me raduje i to je korisno iskorišteno vrijeme. Dragi sugrađani, čuvajte sebe i druge – ističe bh. umjetnik Edin Numankadić. 


Jasna Diklić: Poruka mojoj generaciji

Diklić: Živim sama i nemam alternativu. Arhiv

- Treba sve ispoštovati što nam je zadato, posebno generacija kojoj i ja pripadam, to je treća životna dob. Tu generaciju koronavirus najviše košta. Sada se o njima puno govori, razmišlja i pokušava zaštititi, a kada pandemija prođe, čini se da ćemo opet biti na margini. Treba ostati kući, ali ima i tu rupa. Živim sama i nemam alternativu – kazala nam je Jasna Diklić (74). 


Mirsad Fazlagić: Nedostaje mi fudbal

Fazlagić: Ne izlazim. Arhiv

- Trenutno sam u jednoj sali, gdje individualno vježbam tri puta sedmično. U toku dana šetam, ali samo na planini - kroz šumu, sat ili sat i po. Inače, ne idem u kafane ili na mjesta gdje se okupljaju grupe. Ne nalazim se ni sa kim osim s porodicom. Normalno, nedostaje mi fudbal, posebno praćenje priča o FK Sarajevo i Željezničaru, a Boga mi i međunarodnih liga. Ipak, naučio sam da pratim evropski i svjetski fudbal, ali i cjelokupan sport - konstatira Fazlagić.  


Fuad Muzurović (74), nekadašnji fudbalski as, ovo vrijeme provodi u krugu porodice, na vikendici ili u kući.

- Malo smo izolirani, čuvamo se. I svima ostalim preporučujem da se čuvaju, jer svi moramo biti disciplinirani. Ako ne misliš na sebe, misli na svoje najbliže. Radi njih moraš biti zdrav, pogotovo mi malo stariji. Da nemaju kasnije baš previše brige oko nas. Bolje se pričuvati i ako možeš da pomogneš, to i uradiš - rekao je Muzurović, kojem nedostaje fudbal. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.