SAVJETI

Kako sačuvati zdrav razum u izolaciji

Dogovorite se unaprijed šta treba raditi ako stvari postanu stresne

Porazgovarajte o međusobnim odnosima. Ilustracija

Avaz.ba

23.3.2020

Milioni ljudi širom svijeta ograničili su kretanje i dane provode u kućnoj izolaciji pokušavajući spriječiti širenje koronavirusa. Pregršt je savjeta o tome kako prekratiti vrijeme i zabaviti se u četiri zida, ali kako pregurati izolaciju kada ste osuđeni na to da 24 sata provodite s ljudima s kojim dijelite životni prostor.

Evo nekih savjeta kako sačuvati najbliže odnose i zdrav razum u neobičnim društvenim okolnostima koje su nas zadesile.


Ako ste "zaglavili" s cimerima

Inžinjerka Ensli Bernard (Ansli) prije dvije godine je osam mjeseci provela izolirana s kolegama s kojima je radila na NASA-inom programu simulacije putovanja na Mars. Tada je stekla vrijedno iskustvo koje može biti korisno za sve koji ovih dana po cijeli da provode s cimerima. 

- Razgovor o potencijalnom sukobu prije nego što se on desi sprečava da stvari eskaliraju. Posmatrajte situaciju kao nešto privremeno. Pomaže i ako napravite odvojene privatne prostore u domu - rekla je Ensli.

Ona i njen tim uvijek su večerali zajedno i to vrijeme su koristili da porazgovaraju o međusobnim odnosima.


Ako ste "zaglavili" s djecom

Sada je idealno vrijeme da prilagodite svoju strukturu pravila, piše "Guardian". 

Možete im popustiti u nekim zahtjevima, naprimjer, da gledaju više televizije, ali je potrebno i da osmislite aktivnosti koje će im držati pažnju i istovremeno spriječiti da izgube radne navike.


Internet obiluje podkastima prilagođenim djeci. Ilustracija

Internet obiluje podkastima prilagođenim djeci, virtuelnim muzejskim obilascima i edukativnim videima. Ako vašu djecu bake i deke ne mogu da posjete tokom pandemije, objasnite im situaciju bez laži, ali umirite njihove brige.


Ako ste "zaglavili" s partnerom

Ovdje je važno da na vrijeme osmislite plan. Dogovorite se unaprijed šta treba raditi ako stvari postanu stresne, složite se da je u redu da ponekad jedno drugom idete na živce i dogovorite se u tim momentima razdvojite u zasebnim prostorijama. Ukratko, treba da jedno drugom pružite više prostora, ali je ovo i idealno vrijeme da poradite na svojoj bliskosti. 


Ako ste "zaglavili" sami sa sobom

Protekle tri godine muzičarka i književnica Kristal Džeks (Crystal Jackson) na svom Instagram nalogu objavljuje ironične "barbi mimove" o mentalnim i socijalnim problemima. U posljednjih par postova se dotakla i koronavirusa, uključujući "karantinski bingo", ali i pregršt savjeta kako da kvalitetno ispunite vrijeme koje provedete sami, poput pravljenja rukotvorina, čišćenja ili pravljenja vlastitih mimova.

- Otkrivam da je humor pravi ispušni ventil kada ste uznemireni ili anksiozni. Poput katarze - rekla je Kristal.

Dobar način za skretanje pažnje s anksioznosti je pomaganje drugima. Pozovite prijatelje i pitajte ih kako se osjećaju i možete li nešto da uradite za njih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.