Savjeti neuropsihijatra u vrijeme pandemije virusa COVID-19

Sinanović: Ne posežite za sredstvima za smirenje

Osmislite svoje vrijeme u izolaciji

Avaz.ba

Neuropsihijatar Sinanović savjetuje građane u vrijeme pandemije virusa COVID-19

Foto: Arhiv


Pravite planove za vrijeme kad sve ovo prođe, a proći će. Ne provodite uz vijesti više od pola sata, ne morate baš sve slušati, savjetuje specijalista neuropsihijatar Osman Sinanović, profesor emeritus Univerziteta u Tuzli.

- Ne posežite za anksioliticima i sredstvima za smirenje. Osmislite svoje vrijeme u izolaciji. Nazovite prijatelje, ali ne da govorite da vam je dosadno nego da im kažete da ste jučer lako proveli dan - poručuje Sinanović.

Naglašava da panici nema mjesta i da se protiv nje mora boriti, prije svega pravovremenim i tačnim informacijama, ali i strogim poštivanjem mjera restrikcije kretanja, izolacijom potencijalnih nosilaca virusa, adekvatnim prakticiranjem mjera zaštite, socijalnom distancom, korištenjem maski, rukavica, pranjem ruku i drugim, ali i mogućnostima da se hronični bolesnici imaju kome obratiti, da se mogu bar na neki način obratiti za savjet, porazgovarati o svojim strahovima.   

Istaknuo je da se o ovom virusu ne zna dovoljno, osim da se lako prenosi i da se od njega mogu zaraziti stariji, ali i mlađi, koji su u manjem riziku od teške forme bolesti. No, dodaje, to nikako ne znači da mlađi nisu u riziku, jer postoje i individualne, genetske predispozicije.

Navodi da u većinu neuroloških bolesnika u starijoj životnoj dobi, od 60 i više, spadaju i oni s višim rizikom, jer uz neurološku bolest, imaju i druge, kao što su oboljenja srca, pluća, šećerna bolest.

- Dakle, stroga izolacija i stroga restrikcija kontakata, distanca, nošenje maski, rukavica, pranje ruku - naglašava Sinanović.

Kaže da su bolesnici s oboljenjima kao što su multipla skleroza, Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, amiotrofička lateralna skleroza/bolest motornog neurona, mijastenija gravis, neuromišićne bolesti, epilepsije, cerebralne paralize, bez obzira na dob, u većem riziku nego zdravi i zbog toga trebaju strogo poštivati mjere restrikcije.

Navodi da trebaju nastaviti uzimati lijekove da ne bi naštetili sebi.

Infekcija koronavirusom prvi put je registrirana u decembru 2019. godine u Kini, poslije se proširila u ostatku svijeta, a Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju koronavirusa.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na