SAVJETI PSIHOLOGA

Društvene igre odlična su zabava u izolaciji

Bilo kakva angažiranost u tom smislu je bolja nego nikakva

Društvene igre, kažu psiholozi, odličan su izbor za starije. Ilustracija

Avaz.ba

25.3.2020

Mjerama ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa najviše je pogođena starija populacija, koja je prinuđena na život u kućnoj izolaciji. Kako da u takvim uvjetima, ipak, kvalitetno upotpune vrijeme, ali i da se zabave?

Višestruka korist

Psiholozi starijim osobama preporučuju društvene igre, koje su višestruko korisne, naročito za jačanje mentalnih i kognitivnih sposobnosti. 

Društvene igre, kažu psiholozi, odličan su izbor za starije, naročito u uvjetima izolacije, jer im mogu vratiti osjećaj pripadnosti i ponovne socijalne inkluzije. Svako treba igrati ono što voli i zna - remi, tablić, tač, jamb, šah, “ne ljuti se, čovječe”… Mogu se uključiti i ostali članovi porodice. Bilo kakva angažiranost u tom smislu bolja je nego nikakva.


Ljudima će tako brže proći vrijeme. Ilustracija

Za jačanje kognitivnih funkcija najbolje su ukrštene riječi pa starijima psiholozi preporučuju da ih rješavaju u paru. Društvene igre na neki način mogu kompenzirati situaciju u kojoj su se našli, a dragocjeno je bilo kakvo mentalno naprezanje, mozganje, sabiranje...

Nova šansa

Psiholozi savjetuju da svaku situaciju treba gledati kao novu šansu i ovu priliku iskoristiti da radimo ono što ranije nismo radili i što nas relaksira.  

Ljudima će tako brže proći vrijeme, manje će razmišljati o onome što se dešava oko njih, a u krajnjoj liniji, cilj je da se zabave. To treba biti vid relaksacije.

Izvor radosti

Postoje osobe koje se vole takmičiti, društvene igre su prilika da održe taj duh, pa makar i u ovim okolnostima, dodaju psiholozi. Bilo bi odlično ako to mogu ustaliti kao rutinu, da svakog dana igraju društvene igre u približno isto vrijeme. To može biti izvor radosti i zadovoljstva. Ljudi uglavnom nisu imali vremena da igraju društvene igre. I ono što je možda najvažnije, ne treba razmišljati dugoročno, već se fokusirati na sadašnji trenutak.


Sve o borbi protiv pandemije koronavirusa čitajte na linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.