REAKCIJE

Dr. Kravić za "Avaz": Ne dajite lažne informacije prilikom pregleda

U Općoj bolnici bit će hospitalizirana djeca koja su pozitivna na koronavirus, a u KCUS ona koja nisu

Prim. dr. Kravić: Laž i negiranje kontakta s osobom koja je bila zaražena dovest će do toga da se cijela Federacija zarazi. Avaz

Piše: S. M. / Avaz.ba

25.3.2020

Prim. dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, kazao je za „Avaz“ da će od ponedjeljka svi pacijenti koji budu išli u bolnice morati imati uputnice od domova zdravlja. U svojim domovima zdravlja bit će pregledani i tu će biti napravljena prva selekcija pacijenata.

- Dakle, zdravstvene ustanove neće primati pacijente bez uputnice općeg ljekara. Ako pacijent s koronavirusom uđe u bolnički kapacitet, to će značiti zatvaranje te bolnice i kapaciteta, zdravstveni radnici će morati otići u izolaciju, a taj bolnički kapacitet neće moći raditi, što će znatno oslabiti zdravstvenu službu na nivou Kantona. Čak će i zatvoriti mogućnost da zdravstveni radnici pomažu u nadolazećoj infekciji koronavirusom. Takav scenarij neophodno je spriječiti – rekao je dr. Kravić.

Napravljena je, kako je dodao, i preraspodjela pacijenata, pa će u Općoj bolnici biti hospitalizirana djeca koja su pozitivna na koronavirus, a u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) djeca koja su negativna na koronavirus.

- U Općoj bolnici, također, bit će hospitalizirane trudnice i porodilje koje su pozitivne na koronavirus, dok će u Kliničkom centru biti hospitalizirane i porođene žene koje su negativne na virus – naglasio je dr. Kravić.

On je zamolio građane da prilikom pregleda ne daju lažne izjave, jer je takav slučaj doveo do toga da se zatvori dom zdravlja, da će dio Doma zdravlja na Ilidži najvjerovatnije morati u izolaciju.

- Laž i negiranje kontakta s osobom koja je bila zaražena dovest će do toga da se cijela Federacija zarazi. Znači, ako ste imali kontakt, prijavite to, a dalje će stručnjaci, ljekari opće prakse u domovima zdravlja, epidemiolozi odlučiti šta će biti, hoćete li ići na testiranje, samoizolaciju, itd. Još jednom pozivam građane da, ako su imali kontakt s ljudima kojima je neko u familiji bolestan da je najbolje za sve da sami odu u samoizolaciju i nazovu epidemiološku službu na brojeve telefona koji su već dati dostupni javnosti. Doktori doma zdravlja doći će do tih ljudi i uzeti anketu i poduzeti sve u zaštiti kako pojedinca tako i cijelog društva – istaknuo je dr. Kravić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.