SARAJEVO

Pilav: Uskoro idemo na strategiju masovnog testiranja

Imamo četiri-pet klastera otvorenih , počevši od Konjica i nakon toga još dva, poručila je

Aida Pilav. Screenschot

Avaz.ba

25.3.2020

Šefica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je na današnjoj pres-konferenciji da su se u posljednjih 48 sati povećala takozvana epidemiološka žarišta te da ima nekoliko novih otvorenih klastera. 

Kako se u posljednjih 48 sati povećala takozvana epidemiološka žarišta, imamo četiri-pet klastera otvorenih, počevši od Konjica i nakon toga još dva. Novi kalster je vezan uz sinoćnji slučaj, odnosno nakon što je žena s područja općine Ilidža preminula usljed koronavirusa. Sada imamo jednu privatnu kompaniju koja je jutros zatvorena i za 23 osobe je data mjera samoizolacije i naši epidemiolozi rade na tome - kazala je Pilav. 

Kako je kazala, ovo je očekivani scenarij. 

- U prethodnom periodu smo napravili kompletno informatičko uvezivanje radnog procesa. Uvezane su sve zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo. Važno nam je da koordiniramo rad sa MUP-om i tu se očekuje informatičko uvezivanje. Napravljena je priprema za praćenje ljudi u samoizolaciji. Imat ćemo registar testiranih i registar onih koji su u samoziolaciji - navela je. 

Pilav: Strategija testiranja se mijenja. Ilustracija

Ona je istakla i da će danas biti nekoliko testiranja i da će rezultati biti poznati za nekoliko sati.

Važno je napomenuti da su u današnjim testiranjima oni kontakti koji su vezani uz ovih nekoliko klastera. Pored informatizacije sklopili smo ugovor s privatnim laboratorijima gdje ćemo koristiti aparat i kadar. Dakle, imamo mikrobiološki kadar, imamo solidan broj testova, što bi moglo pomoći nama da idemo s intenzivnijim testiranjem kontakata - rekla je Pilav. 

Kazala je i da u Kantonu Sarajevo trenutno nema hospitaliziranih pacijenata koji su vezani uz koronavirus, kao i da se očekuju novi testovi, ali da za sada ima dovoljno testova.

U narednom periodu krećemo s testiranjem kontakata, a onda idemo na strategiju masovnog testiranja. Kako se mijenja epidemiološka situacija, shodno tome se mijenja strategija testiranja. Spremni smo da prijeđemo na tu strategiju i to se radi kad se desi nekoliko klastera - rekla je. 

Također je navela da će se terapije za hronične pacijente propisivati za šest mjeseci, ne za tri, kako je do sada bio slučaj. 

Više o koronavirusu čitajte na linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.