SAOPĆENJE Ministar prometa i komunikacija

Mitrović: Hitno omogućiti nesmetan protok robe u međunarodnom cestovnom prijevozu

Ono što u ovom trenutku izuzetno otežava odnose jesu konvoji koje organizira policija Republike Hrvatske

Avaz.ba

Granični prijelaz Bosanska Gradiška

Foto: MPiK


Ministar Vojin Mitrović obišao je danas Granični prijelaz Bosanska Gradiška i, kako je istaknuto iz tog ministarstva, uvjerio se u katastrofalnu situaciju trenutnog stanja u cestovnom teretnom prijevozu.  

- Zbog širenja koronavirusa i obolijevanja od Covida-19, zemlje poduzimaju odgovarajuće jednostrane mjere kako bi se situacija što je moguće više stavila pod kontrolu. Te mjere su opravdane kada se njima postiže svrha zbog koje su i donesene. Međutim, na nivou Evropske unije i zapadnog Balkana preduzete su sve aktivnosti da se iz ovih mjera i ograničenja isključi međunarodni cestovni prijevoz robe kako bi se snabdijevanjem robom u ovakvo teškoj situaciji barem malo ublažili negativni efekti pandemije - navodi se u saopćenju Ministarstva prometa i komunikacija. 

Inicijativa „zelenih koridora“ iz Komunikacije Evropske komisije od 23. marta, pored EU koridora, pozicionira i koridore u zemljama zapadnog Balkana koji trebaju biti uspostavljeni.

- Uzimajući u obzir da su za međunarodni tranzitni prijevoz robe preko Republike Hrvatske, Odlukom Kriznog štaba Republike Hrvatske, određena tri međunarodna granična prijelaza između dviju zemalja, i Vijeće ministara BiH je na jučerašnjoj sjednici potvrdilo iste granične prijelaze iz navede odluke Republike Hrvatske, a koji su u potpunosti kompatibilni sa dokumentom Evropske komisije - saopćeno je.

Granični prijelazi između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske kojima se odvija tranzitni promet preko teritorije Bosne i Hercegovine su: Bijača – Nova Sela, Bosanska Gradiška – Stara Gradiška, Bosanski Šamac – Slavonski Šamac, Neum 1 – Klek i Neum 2 – Zaton Doli.

- Ono što u ovom trenutku izuzetno otežava odnose jesu konvoji koje organizira policija Republike Hrvatske. Naime, teretna vozila koja su prešla granični prijelaz i ušla u Republiku Hrvatsku policija skuplja u konvoje i provozi pod pratnjom do izlaza iz Republike Hrvatske. Trenutno su vozači iz Bosne i Hercegovine prisiljeni na izrazito duga čekanja. Naprimjer, vozač koji je vozilom ušao preko GP Stara Gradiška 22. marta 2020. godine u 22 sata još čeka na formiranje i kretanje konvoja, što je odraz postojećeg izuzetno teškog stanja - navodi se u saopćenju.

Zbog ovakve odluke Republike Hrvatske privrednici/prijevoznici u međunarodnom cestovnom prijevozu iz BiH su suočeni s velikim zastojima i čekanjima u prometu, ističe se u saopćenju Ministarstva prometa i komunikacija. 

Kako ističu, u Bosanskoj Gradišci su kilometarske kolone i u koloni se čeka duže od dva dana zbog otežanog ulaska u Republiku Hrvatsku. Vozači koji moraju poštovati izolaciju (boravak u kabini vozila) borave i po 48 sati u koloni čekajući samo da prijeđu teritoriju Republike Hrvatske. Formiranje konvoja predugo traje, a onda i njihovo kretanje.

- Potrebno je da se tranzit teretnih motornih vozila kroz Republiku Hrvatsku odvija bez formiranja konvoja, da se preko GP Šamac omogući prelazak teretnih motornih vozila koja tranzitiraju preko Republike Hrvatske za sve zemlje, što sad nije slučaj, a poželjno bi bilo da se omogući još neki granični prijelaz za tranzit teretnih motornih vozila. Apeliramo na sve institucije i organe u Republici Hrvatskoj da ukinu ovu lošu praksu, propišu jasno koridore za prolazak te da ne izlažu vozače ovako okrutnim uvjetima gdje su mnogi prijevoznici prinuđeni da prestanu obavljati prijevoz ne svojom krivicom - navodi se u saopćenju. 

Iz Ministarstva su apelirali da se razmotre ove olakšice, da se ukine policijska pratnja za koridore koji su definirani te da se postupanje uskladi s drugim zemljama EU. Put od 250 kilometara prelazi se za više od 48 sati, što je katastrofalno po vozače.

- Molimo za razum i apeliramo da se, prije svega, vozačima, koji su jedini stub odbrane ekonomije u situaciji u kojoj se svi nalazimo, omogući dostojanstveno obavljanje izuzetno teškog posla u ovim okolnostima - saopćeno je.

Ranije danas, nakon sastanka ministara Mitrovića i Radončića s ambasadorom Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, formiran je tim koji razmatra trenutnu situaciju s graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom, a formirana su i tri operativna tima s predstavnicima Granične policije Bosne i Hercegovine na čelu, za svaki od graničnih prijelaza na „zelenim koridorima“ - B. Gradiška, B. Šamac i Bijača - kako bi se omogućila direktna komunikacija s predstavnicima iz Republike Hrvatske.

- Ovaj ogroman problem može se prevazići jedino uključivanjem svih relevantnih donositelja odluka, uzimajući u obzir katastrofalno trenutno stanje, posebno na GP Bosanska Gradiška - saopćeno je. 

Više o koronavirusu čitajte na linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na