SARAJEVO

Solak: Samo djeca s poteškoćama mogu nakratko izaći

U Federaciji Bosne i Hercegovine pod nadzorom su čak 33.000 osoba

Načelnik federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak. Avaz

Piše: Avaz.ba

27.3.2020

U Federaciji Bosne i Hercegovine pod nadzorom su čak 33.000 osoba, kazao je danas na pres-konferenciji Federalnog štaba civilne zaštite Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

- Što se tiče novih pozitivnih slučajeva, četiri su iz Konjica, jedan iz Mostara, Gruda, Goražda i Sarajeva. Do sada je u Federaciji testirano 590 osoba. Virus je potvrđen kod 74 pacijenta. HNK ima 32 slučaja, ZHK 11, KS deset, ZDK osam, USK šest, BPK pet, PK jedan i SBK jedan – kazao je Musa.

Ponovio je da su evidentirana tri smrtna slučaja, a naglasio je da je u FBiH pod zdravstveni nadzor stavljeno više od 33.000 osoba te da će se taj broj u narednim danima povećavati.

- Pojačan nadzor se provodi od četvrte sedmice 2020. godine. U 11. sedmici identificirani su prvi slučajevi. U 12. sedmici nadzora u ovoj godini imali smo dva veća grupiranja i sedam manjih grupiranja. U 13. sedmici imamo nova grupiranja u Sarajevskom i ZDK. Uvezeni slučajevi su iz Italije, Njemačke, Srbije, Švicarske, Turske i Austrije. Najveći broj grupiranja vezan je za događaje u Konjicu, gdje do sada imamo prikupljeno 28 potvrđenih slučajeva – izjavio je Musa.

Anis Ajdinović. Printscreen

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH Anis Ajdinović kazao je da inspektori kontroliraju 15 graničnih prijelaza, kao i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

- Do ovog trenutka, izrekli smo 17.680 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor. Svi se podaci dostavljaju policiji, koja to naknadno kontrolira. Ova kontinuirana razmjena podataka pokazuje da država ima pravi odgovor. Niti jedno lice od ovih 17.680 ne nalazi se na onoj listi zaraženih lica koronavirusom – istaknuo je Ajdinović.  

Dodao je će protiv 58 osoba biti podnesene prekršajne prijave.

- Određeni broj građana javio nam se kad su u pitanju krešenja mjera izolacije tako da smo deset građana brisali sa spiska onih u izolaciji. Kad je u pitanju sama kontrola graničnih prijelaza, imamo sve manji broj putnika – pojasnio je Ajdinović.

Prema njegovim riječima, od 25. marta 685 putnika ušlo je u BiH.

- Bitno je napomenuti da djeca koja imaju posebne potrebe, mogu se nalaziti do 15 minuta u krugu od 100 metara od mjesta prebivališta. Bitno je naglasiti da se ovo objašnjenje ne odnosi na zdravu djecu – rekao je Ajdinović.

Načelnik federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak. Arhiv

Odgovarajući na pitanja o testiranju političara u FBiH Musa je odgovorio je da jedino može ponoviti da za testiranje postoje kriteriji.  

- To su osobe sa respiratornim oboljenjima, osobe koje su imali putovanja u rizična područja, ali i blizak kontakt sa zazaženim osobama. Važno je da cilj testiranja je rana identifikacija. Također mogu reći da se pojačani nadzori epidemiološke službe provode na terenu već dva mjeseca – pojasnio je Musa.

Ajdinović je ovom prilikom odgovorio i na pitanje o uspostavi karantena u Sarajevu za one koji ne poštuju mjere samoizolacije.

- Ovo je pitanje za štaboce civilnih zaštita na nivou kantona. Što se tiče uspostave karantena za planirani let iz Rima, mogu reći da je taj proces u toku i prema informacijama kojima raspolažemo on će biti na Bjelavama u studentskom centru – kazao je Ajdinović.

Dodao je da podržava objavu imena i prezimena za sve one koji krše mjeru izolacije. Komentarišući jučerašnju izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je “Federacija problem i da kasni sa mjerama”, Ajdinović je istakao da neće komentarisati političke izjave.

- Što se tiče mjera koje je poduzela Vlada FBiH, mogu reći da smo imali set mjera koji je poduzet još prije dva mjeseca – poručio je Ajdinović.

Govoreći o kontroloma gradilišta, Ajdinović je istakao da su informacije proslijeđene kantonalnim inspekcijama.

- Ako nisu do sad izvršili ovaj inspekcijski nadzor, ubrzo će to uraditi. treba znati da su svi inspektori opterećeni mjerama protiv koronavirusa – kazao je Ajdinović.

Načelnik federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak odgovarajući na pitanje u vezi testova na koronavirus kazao je da će se pratiti broj ljudi koji trebaju biti testirani u ova tri velika klinička centra.

- Razgovaramo i ostalim laboratorijama koje bi vršile testiranja. Sljedeće sedmice stiže novi kontingent testova. U KS imamo isporuku testova, već sutra očekujemo još 20.000 testova. Od sutra se tavljaju u funkciju dvije letljelice koje će prevoziti uzorke iz udaljenih krajeva – pojasnio je Solak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.