U PROSTORIJAMA FUZIP-A

Ajdinović i Pozder razgovarali o unaprijeđenju kapaciteta inspekcijskih organa za zaštitu okoliša

Trenutno ne postoje zakonom propisani alati kojim bi se adekvatno sankcionisali veliki zagađivači u FBiH

Sa održanog sastanka. FUZIP

A. O.

26.7.2023

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović primio je u radnu posjetu u prostorijama FUZIP federalnu ministricu okoliša i turizma Nasihu Pozder s kojom je razgovarao o unapređenju saradnje i koordinacije i jačanju kapaciteta inspekcijskih organa u oblasti zaštite okoliša u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Direktor Ajdinović i saradnici su informirali ministricu Pozder o aktivnostima federalnog vodnog i urbanističko-ekološkog inspektorata, te zakonskim i institucionalnim ograničenjima unutar kojih djeluju federalni inspektori u oblasti voda i zaštite okoliša.

Naime, trenutno ne postoje zakonom propisani alati kojim bi se adekvatno sankcionisali veliki zagađivači u FBiH, čime bi se postigla suština inspekcijskog nadzora, odnosno usklađivanje poslovanja privrednih subjekata sa zakonima iz predmetnih oblasti.

Ministrica Pozder je istakla da je pitanje zaštite okoliša njen apsolutni prioritet, te iskazala spremnost da u tom smislu na Vladi FBiH pokrene inicijative za izmjenu zakonodavnog okvira, jačanje institucionalnih kapaciteta federalne inspekcije i unapređenje saradnje kroz koordinaciju s drugim relevantnim organima uprave na federalnom i kantonalnom nivou, kako bi se kroz adekvatno sistemsko djelovanje zaštita okoliša dovela na veći, prihvatljiviji nivo.

S tim ciljem, ministrica je, uz pristanak predstavnika FUZIP, dogovorila i zajednički sastanak s ministrom i predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji će se održati u četvrtak, 27. jula.

Sastanku su prisustvovali glavni federalni vodni inspektor Mirsad Smailagić, glavna federalna urbanističko-ekološka inspektorica Sanela Imamović, sekretar Uprave Diana Ružić, federalni vodni inspektori Dženan Šalo i Mirsad Džambić, te savjetnica ministrice za okoliš Lejla Arnautović, saopćeno je iz FUZIP-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.