VTKBIH

Počelo anketiranje privrednika o suspenziji carina na uvoz sirovina

Odluku najviše koriste preduzeća iz tekstilno-obućarske industrije, metalske, hemijske, drvne i jedan dio prehrambene industrije

Bh. privrednici u nepovoljnom položaju. Avaz

Avaz.ba

29.3.2020

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) i ove je godine započela anketiranje privrednika i prikupljanje njihovih prijedloga u vezi sa produženjem, odnosno donošenjem odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carine na uvoz sirovina i repromaterijala za narednu godinu.

Direktorica Sektora privrede VTKBiH Ognjenka Lalović kazala je Feni da ovu odluku najviše koriste preduzeća iz tekstilno-obućarske industrije, metalske, hemijske, drvne i jedan dio prehrambene industrije, te da i u sadašnjim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa smatraju da će upravo ove grane privrede imati najviše podnesenih prijedloga.


- Mnogobrojni su zahtjevi privrednika i ovdje trebamo naglasiti da Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji sa entitetskim komorama svake godine vrši objedinjavanje zahtjeva, te dostavlja Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na razmatranje – kazala je Lalović. 

Napomenula je da se prikupljanje zahtjeva za produženje ili uvrštavanje novog tarifnog broja na tu odluku vrši svake godine u ovom periodu za odluku za narednu godinu.


Nakon upoređivanja Carinske tarife Bosne i Hercegovine i Carinske tarife EU, kako je dodala Lalović, pokazalo se da su mnogi bosanskohercegovački privrednici u nepovoljnom položaju u odnosu na konkurente iz EU i regiona koji su prilikom uvoza tih istih proizvoda oslobođeni plaćanja carine koja se obično kreće od pet do deset posto. 

- Ukoliko za potrebe vlastite proizvodnje iz trećih zemalja (zemalja sa kojima BiH nema potpisane trgovinske sporazume) uvozite određenu sirovinu (materijal koji ulazi u supstancu vašeg finalnog proizvoda) ili repromaterijal (osnovni materijal od kojeg se pravi vaš proizvod), a da istovremeno u Bosni i Hercegovini ne postoji proizvodnja takve sirovine/materijala, onda je moguće da se na taj proizvod odobri totalna suspenzija ili određeno smanjenje carinske stope – kazala je Lalović, pojašnjavajući osnovne kriterije prilikom prikupljanja zahtjeva privrednika.


Potrebno je da firme dostave još određena pojašnjenja, ali sve instrukcije u vezi s popunjavanjem zahtjeva za suspenziju dobivaju posredstvom Komore. Lalović je naglasila da na odluku o suspenziji ne može ići gotov proizvod, niti proizvod koji se može komercijalizovati, a rok za dostavu prijedloga je 23. april ove godine. 

- Nakon objedinjavanja svih zahtjeva privrednika, kao i svake godine, Vanjskotrgovinska komora BiH upućuje zahtjeve na razmatranje Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uz zastupanje interesa privrednika, tj. nastojeći svake godine da u međusobnoj saradnji odluka odražava potrebe što većeg broja privrednika. Ministarstvo svake godine vrši analizu efekata ove odluke – dodala je Lalović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.