ALARMANTNO Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH

Adnan Smailbegović za "Avaz": Moja procjena je pesimistična, moglo bi 30 ili 40 hiljada radnika završiti na birou

Radi se na pripremi mjera, ali ovdje je ključno vrijeme, kaže Smailbegović

E. H. / Avaz.ba

Veliki broj radnika može ostati bez posla

Foto: Arhiv


Ključ za opstanak bh. privrede u doba pandemije koronavirusa je vrijeme, dakle potrebno je da vlast na svim nivoima donese ekonomske mjere podrške što prije, kazao je za „Avaz“ predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

- Znate, kasno je ako cvijeće stigne 9. marta – naglasio je Smailbegović.

Dodao je da se radi na pripremi mjera, ali ovdje je ključno vrijeme.

- Prvi april je vrlo važan datum za bh. ekonomiju, dosta kompanija čeka da se završi ovaj mjesec i da donesu odluku kako dalje. Od 1. aprila donosit će se odluke o sudbini radnika, odlučit će hoće li se radnici slati na biro ili će se neki kombinovani metod raditi – poručio je Smailbegović.

Prema njegovim riječima, ove brojke od 5-6 hiljada ljudi koji se pojavljuju na biroima još su optimistične procjene.

  • Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović

    Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović

    Foto: Avaz


- Moja procjena je mnogo pesimističnija. Ako se ništa ne poduzme nakon prvog aprila, imat ćemo između 30 i 40 hiljada radnika na birou. Mi imamo naše prijedloge, važno je da se do kraja definiše priča o moratoriju na otplatu kredita. Ovo što je Agencija za bankarstvo predložila je način na koji je bankama ostavljeno da one odluče ko je ugrožen ili ne, ali njima je za to potrebno vrijeme koje mi u ovom trenutku nemamo – pojasnio je Smailbegović.

Predsjednik Udruženja poslodavaca istakao je da bi vlast trebala pomjeriti plaćanje svih poreza.

- U najmanju ruku, također bi vlade trebale preuzeti plaćanje doprinosa barem za ove kompanije u kojima radnici ne rade. Ima dosta kompanija koje su prestale raditi, a radnici nisu dobili otkaze, već su poslani kući. Na ovaj način održala bi se stabilnost penzijskog i zdravstvenog fonda – rekao je Smailbegović.

NA VRH

Podijeli članak na