GOVORE ZA AVAZ Kriminalci se prestrojavaju u vrijeme krize

Nedžad Korajlić: Moguća pojava šverca lijekova i zaštitne opreme

Kada je u pitanju sigurnosna situacija, Korajlić ističe da je trenutno došlo do pada općeg kriminaliteta i drugih krivičnih djela, ali se može očekivati pojava ilegalne trgovine

B. C. / Avaz.ba
31.03.2020 08:42

Korajlić: Sigurnosne službe izložene velikom riziku

Foto: Avaz

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i stručnjak za sigurnost, kazao je za "Dnevni avaz” da je u ovim momentima pandemije koronavirusa najvažnije da se svi pridržavamo uputa kriznih štabova u BiH i Svjetske zdravstvene organizacije  .  

Izloženi riziku

- Na ovo sve gledam sa jednom brigom, ne samo za BiH nego i za regiju i čovječanstvo. Treba sve poduzeti radi nabavke zaštitne opreme, primarno za zdravstveno osoblje, a ne smijemo zaboraviti ni sigurnosne službe, od granične službe do svih drugih službi u kantonima i entitetima te specijalnih jedinica, koje su, također, izložene velikom riziku u obavljanju svojih poslova - kaže Korajlić.  

Kad je u pitanju sigurnosna situacija, Korajlić ističe da je trenutno došlo do pada općeg kriminaliteta i drugih krivičnih djela.

- No, u ovom periodu, kako se prestrojavaju sigurnosne službe, prestrojavaju se i vršioci krivičnih djela. Tražit će nove modalitete vršenja krivičnih djela i to je očekivano. Stoga trebaju znati da u ovakvim situacijama, kada je proglašeno stanje nepogode ili vanredno stanje, kazne su tada rigoroznije, a mogu biti primijenjena i najteža sredstva prinude - ističe Korajlić.

  • Migranti će se primiriti
    Migranti će se primiriti Foto: Avaz

On smatra da u ovom periodu neće biti novog vala migranata i da će se oni primiriti, jer prate dešavanja kada je u pitanju koronavirus pa će nastojati ostati neprimjetni, jer mogu izazvati još energičnije reakcije sigurnosnih službi, pogotovo zato što su granice pod posebnim nadzorom.  

Nedozvoljena trgovina

- Na granicama se prate i ilegalni prelasci da li naših ili građana susjednih država, primarno zbog nedozvoljene trgovine, jer će ljudi, kao i u ratu, a ovo je sada rat s koronavirusom, nastojati da iskoriste slabost ljudi i njihove potrebe za zaštitnom opremom i lijekovima. Siguran sam da će Granična policija u tom smislu posvetiti pažnju. Kriminalci će se sada prestrojavati, oni koji su švercovali duhan i alkhohol, prebacili se na migrante, sada će prijeći na novu vrstu krijumčarenja - upozorava Korajlić.   

Komentari

NA VRH