EKONOMIJA

Sindikat šumarstva BiH traži zaštitu radnih mjesta

Udruženje poslodavaca traži od Vlade FBiH da donese mjere i pruži podršku poslodavcima

Sindikat šumarstva BiH traži zaštitu radnih mjesta. Ilustracija

Avaz.ba

30.3.2020

Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH uputio je otvoreno pismo Vladi Federacije BiH, vladama kantona i Udruženju poslodavaca u kojem traže donošenje adekvatnih mjera u cilju sprečavanja masovih otpuštanja radnika u Federaciji BiH.

Kako su naveli u saopćenju, set ekonomskih mjera mora sadržavati poreska rasterećenja u određenom vremenskom periodu, subvencioniranja i moratorij na određena plaćanja te zaštitu radnih mjesta i primanja radnika.

- Nakon ovih petnaest dana koliko se građani u Federaciji BiH intenzivno bore s pandemijom koronavirusa COVID - 19 ulazimo u period masovnih otakaza ugovora o radu radnicima, a još uvijek nemamo ozbiljne ekonomske mjere - smatraju u Sindikatu.

Napominju da zbog suspendiranja izvoza i smanjenja obima proizvodnje u preradi drveta, proizvodnji namještaja i proizvodnji papira u krizi su privredni subjekti iz tih djelatnosti, ali i šumsko-privredna društva u Federacii BiH.

- Udruženje poslodavaca traži od Vlade FBiH da donese mjere i pruži podršku poslodavcima, dok istovremeno najavljuju masovne otkaze. Neki poslodavci su te najave počeli realizirati krajem prošle sedmice bez konsultacija sa sindikatom. Na taj način poslodavci unose dodatni nemir i vrše pritisak na radnike i građane - ističe se u saopćenju Sindikata.

Mjere, kažu, trebaju pomoći poslodavcima da održe zaposlenost, radna mjesta i osiguraju primanja radnika.

Kao jednu od mjera predložili su da olakšice i određena novčana sredstva mogu koristiti samo poslodavci koji zadrže radnike, te su zatražili da se kao relevantan podatak u vezi sa tim koristi broj zaposlenih kod poslodavca na dan 12. marta i to dokaz o broju zaposlenih iz Porezne uprave.

Pozvali su Udruženje poslodavaca Federacije BiH da izda instrukcije svojim članicama da postupaju u skladu sa zakonima, te su pozvali i sve poslodavce da ne podliježu panici i ne otpuštaju radnike, ali i da u radnim sredinama otvore dijalog s predstavnicima radnika.

- Bez obzira koliko situacija bila teška i kriza očigledna moramo poštovati Zakon o radu i druge zakone te na njima donesne propise i kolektivne ugovore. Ne smijemo dozvoliti da ishitrene odluke i mjere suprotne zakonima i kolektivnim ugovorima otvore nove krize po tužbama radnika - naglašeno je u saopćenju Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.