KORONAVIRUS

U samoizolaciji i svećenici iz Župnog ureda Međugorje

Situacija u Čitluku veoma je ozbiljna

Registrirana 54 slučaja zaraze koronavirusom. M. Smajkić

Piše: M. S. / Avaz.ba

31.3.2020

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu registrirana su 54 slučaja zaraze koronavirusom, od kojih deset u posljednja 24 sata, potvrdio je Kantonalni krizni štab.

Darko Juka, savjetnik premijera HNK, kazao je da je situacija u Čitluku veoma ozbiljna, gdje je zbog potvrđenih slučajeva među časnim sestrama i fratrima, u karantin stavljen samostan na Miletini u kojem su 23 osobe i "Majčino selo" sa 60 štićenika.

Pozvao sve osobe

Također, rekao je da se svi svećenici iz Župnog ureda u Međugorju nalaze u samoizolaciji. U ime Kriznog štaba on je pozvao sve osobe koje su bile u bilo kakvom kontaktu sa spomenutim ustanovama u Čitluku i Međugorju da se odmah stave u samoizolaciju i da se jave ljekarima.

Situaciju usložnjava i to što se, najvjerovatnije, u Mostaru pojavio novi klaster. Prema Jukinim riječima, pet novozaraženih u Mostaru još se ne mogu svrstati u dosad prisutne klastere.

Epidemiolozi rade na terenu i prikupljaju kontakte. Fena

- Epidemiolozi rade na terenu, prikupljaju njihove kontakte, nažalost, izgledno je da neke od ovih pet ne možemo svrstati u nove klastere i činjenica je da to usložnjava postojeću situaciju - kazao je Juka.

On je novinarima saopćio preporuku Kriznog štaba kada su u pitanju tijela preminulih od koronavirusa.

Prekršili samoizolaciju

Rekao je da se općinski štabovi, mrtvačnice i društva koja obavljaju ovu djelatnost moraju pripremiti sa zaštitnom opremom, jer u HNK ne postoji krematorij, te će se tijela ovih osoba morati ukopavati u posebnim vrećama i limenim sanducima.

U HNK je do sada izdato 1.546 rešenja o samoizolaciji, a izvršeno je blizu 7.000 nadzora. Policija je zabilježila u posljednja 24 sata pet prekršilaca samoizolacije i jedno kršenje policijskog sata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.