NAPUNILI TEZGE Vrijedni poljoprivrednici su poranili

Zelena pijaca u Gračanici: Ima svega, ali kupaca skoro ni za lijeka

Danas je sve drugačije zbog pandemije koronavirusa

H. Č. / Avaz.ba

Poštuju se sve mjere zaštite

Foto: H. Čalić


Da je vrijeme normalno, kao što nije, petak bi bio pazarni dan. Čaršija i Zelena pijaca u Gračanici bile bi pune ljudi. Danas je sve drugačije zbog pandemije koronavirusa.

Glavna ulica je, takoreći, prazna, a Zelena pijaca, koja je u fazi rekonstrukcije, izgleda žalosno.

Vrijedni poljoprivrednici poranili su i svojim proizvodima, poštujući sve mjere zaštite od koronavirusa, napunili tezge.

Ima svega, mlijeka i mliječnih proizvoda, zeleniša, proizvoda od meda, suhog i svježeg voća. Cijene su skočile pa tako kilogram svježeg luka košta dvije marke, sira četiri marke, kilogram špinata tri... Kilogram meda je 20 KM.

  • Cijene su skočile

    Cijene su skočile

    Foto: H. Čalić


Ima svega, ali kupaca skoro ni za lijeka. Tu i tamo pojavi se poneko s korpom, kupi neku sitnicu pa brže-bolje ide svojim putem, kući. Što je sigurno, sigurno je.

- Kako vidite, mi smo se potrudili, proizveli i donijeli naše proizvode. Na pijaci radi samo dio za poljoprivredu. Mi smo naučili svakog petka doći i prodati to što imamo i ponešto zaraditi.

Međutim, vidite i sami da nema kupaca, ostali su u svojim kućama. Satjerala ih korona - kaže žena iz Lohinje Donje, koja nudi mladi luk, špinat, salatu...

NA VRH

Podijeli članak na