RAZGOVORI

Tegeltija sa predstavnicima MMF-a

Predstavnici MMF-a informirali su predsjedavajućeg Vijeća ministara da je izvjesno povećanje sredstava odobrenih BiH kroz instrument za brzo finansiranje sa 50 na 100 posto uplaćene kvote

Zoran Tegeltija. Arhiv

Avaz.ba

3.4.2020

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija danas je putem videolinka razgovarao sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Martinom Petrijem i rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH Endrjuom Džuelom o trenutnoj situaciji u BiH, prouzrokovanoj pandemijom koronavirusa (COVID-19). 

Predsjedavajući Tegeltija upoznao je tokom razgovora šefa Misije MMF-a u BiH Petrija o stanju u BiH u pogledu zdravstvene situacije, kao i o ekonomskim posljedicama pandemije, te o mogućnostima za odgovor vlasti u BiH kako bi se zaštitilo zdravlje i životi građana, kako bi se što prije oporavila privreda i vratila radna mjesta.

Predstavnici MMF-a informirali su predsjedavajućeg Vijeća ministara da je izvjesno povećanje sredstava odobrenih BiH kroz instrument za brzo finansiranje sa 50 na 100 posto uplaćene kvote, odnosno sa 165 miliona eura na 330 miliona eura, te su istaknuli da će se Odbor direktora izjasniti o tome u ponedjeljak, 6. aprila 2020. godine.

Ovom prilikom je naglašeno da je izuzetno važno da se entiteti usaglase oko raspodjele sredstava, jer će, u protivnom, biti pomjeren rok za izjašnjavanje Odbora direktora MMF-a o ovom instrumentu.

Predstavnici MMF-a na sastanku su izrazili nezadovoljstvo činjenicom da prilikom koncipiranja mjera za podršku ekonomiji, entitetske vlade nisu konsultirale niti informirale MMF, kao ni druge međunarodne finansijske institucije, iako se od njih očekuje značajna podrška u finansiranju definiranih mjera.

Predsjedavajući Tegeltija zahvalio je predstavnicima MMF-a na brzoj reakciji na zahtjev BiH za odobravanje hitnih sredstava te je iskazao očekivanje da će se entiteti usaglasiti o raspodjeli odobrenih sredstava kako bi se rokovi ispoštovali i sredstva što prije stavila na raspolaganje entitetima i Brčko distriktu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.