VIDEOSASTANAK

HNS pozvao na zakonsko djelovanje svih institucija vlasti

Naglašena potreba poštivanja ustavnosti i zakonitosti, kao i insistiranje na radu i zasjedanju zakonodavne vlasti

Sjednica HNS-a. Arhiv / Avaz

Srna

6.4.2020

Hrvatski narodni sabor (HNS) osuđuje i odbacuje "nastojanja i pokušaje sprečavanja rada Parlamenta Federacije BiH" te poziva na hitno i zakonski utemeljeno djelovanje svih institucija vlasti, saopćeno je nakon online sastanka predsjednika stranaka HNS-a, kojim je putem videoveze predsjedavao predsjednik Sabora Dragan Čović.

U saopćenju je navedeno da je na sastanku naglašena potreba poštivanja ustavnosti i zakonitosti, kao i insistiranje na radu i zasjedanju zakonodavne vlasti.

Na videosastanku je razmatrana trenutna zdravstvena situacija u BiH i okruženju, izazvana pandemijom koronavirusa. Zdravstvena zaštita stanovnika naglašena je kao prioritet te je upućen poziv na poštivanje svih donesenih mjera štabova civilne zaštite i stručnih službi na svim nivoima kako bi što brže i bezbolnije izašli iz ove zdravstvene krize - poručili su iz Hrvatskog narodnog sabora. 

S ranijih sjednica HNS-a. Avaz

Osim zdravstvene zaštite stanovnika, razgovaralo se i o mjerama pomoći privredi, zadržavanju radnih mjesta, podsticajima i olakšicama u domaćoj proizvodnji, pomoći malim zanatima, malim, srednjim i velikim preduzećima, imajući u vidu da je tržište usljed pandemije potpuno narušeno.

- Istaknuta je važnost sistemskog djelovanja kako bi se sačuvao fiskalni, ekonomski socijalni i društveni okvir u BiH. Ekonomski plan oporavka je prioritet, kao i oživljavanje i razvoj privrede, uz pomoć i solidarnosti EU i međunarodnih institucija - zaključeno je na sastanku Hrvatskog narodnog sabora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.