SARAJEVO

Danas vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Jedina predviđena tačka dnevnog reda su izmjene Poslovnika kojima treba omogućiti da taj dom ubuduće zasjeda online u vrijeme epidemije koronavirusa

Jedna predviđena tačka. Arhiv

Avaz.ba / Fena

7.4.2020

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH najavljena je za danas u 12 sati. Bit će održana u Domu mladih Centra Skenderija u Sarajevu bez prisustva medija. 

Jedina predviđena tačka dnevnog reda su izmjene Poslovnika kojima treba omogućiti da taj dom ubuduće zasjeda online u vrijeme epidemije koronavirusa.


Naredba Štaba

Prema planovima, dan nakon Predstavničkog doma, trebao bi se sastati i Dom naroda sa sličnim dnevnim redom.

U međuvremenu su naredbom Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo od 3. aprila, sjednice entitetskog i Državnog parlamenta izuzete od zabrane okupljanja, s obrazloženjem da se to u trenutnim prilikama čini radi omogućavanja rada zakonodavnih tijela i donošenja odluka po kojima bi izvršna vlast mogla postupiti u interesu građana Bosne i Hercegovine te Federacije BiH.

Federalni i državni parlament su, međutim, obavezani da se prilikom održavanja sjednice pridržavaju socijalne distance, propisanih epidemiološko-zaštitnih mjera i preporuke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.


Sjednica počinje u 12 sati. Arhiv

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, dajući mišljenje koje je tražio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović, naveo je da se za danas planirana sjednica, uzimajući u obzir poduzete mjere zaštite i njen značaj, može održati, uz osiguranje sredstava za dezinfekciju ruku i zaštitnih maski za sve učesnike te uz obaveznu fizičku udaljenost između njih od najmanje metar i po, kao i uz adekvatnu ventilaciju u prostoriji. Rukovanje nije preporučljivo.


Izbjegavanje dolaska zastupnicima

Iz Zavoda je također navedeno da treba savjetovati izbjegavanje dolaska zastupnicima koji eventualno imaju simptome respiratorne bolesti ili se ne osjećaju dobro, što je Zaimović i učinio sazivajući sjednicu, uz napomenu ostalim članovima Doma da planiraju dolazak u dogovoru s čelnicima njihovih zastupničkih klubova.

Predstavnički dom je tijelo dvodomnog Parlamenta Federacije BiH s ukupno 98 zastupnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.