OBRAĆANJE

Sve koji dođu u BiH, čeka 14 dana karantina

Veoma je važno da se zakonski regulira šta znači zabrana aviosaobraćaja i šta znači izuzeće

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

7.4.2020

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić kazao je danas da je usaglašen plan djelovanja FBiH i RS te da će svako ko ulazi u BiH, morati 14 dana u karantin. Obraćajući se na pres-konferenciji u Sarajevu, rekao je da će Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Ministarstvo sigurnosti ispuniti sve zaključke Predsjedništva BiH koji se tiču režima na granicama.

Istaknuo je kako je već danas razgovarao s Fahrudinom Solakom, direktorom Federalne uprave civilne zaštite, da se "doda još određeni broj šatora i da se osiguraju karantini u svim općinama".

- Želim da iskoristim priliku da poručim ljudima koji budu dolazili za vjerske praznike tokom ove sedmice, da će svi morati u karantin od 14 dana. Da li je to šatorski ili lokalni, odlučit će lokalne vlasti. Tako da zaista moramo uraditi sve kako bismo spriječili ulazak inficiranih osoba u BiH – rekao je Radončić. 

Fahrudin Radončić. Avaz

Druga stvar koju je ministar Radončić istaknuo, vezana je za kontroverze koje su se danas pojavile - hoće li biti humanitarnih letova, odnosno repatrijacije naših građana.

- U Vijeću ministara imamo jednu vrstu pravne nedoumice, da ne kažem neku težu riječ, dopredsjedavajući, gospodin Bevanda i ministri iz reda hrvatskog naroda smatraju da se odluka koju smo mi donijeli, ne odnosi na tu vrstu letova i da svaki let koji znači potencionalnu opasnost od unosa virusa u Bosnu i Hercegovinu, mora da odobri Vijeće ministara, a ne ministar sigurnosti na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova - rekao je Radončić.



Dva modusa

Ministar Radončić rekao je da imaju dva modusa da se prevaziđe situacija.

- Jedan od tih jeste da Vijeće ministara u svojoj odluci, koju je donijelo na samom početku marta, dopuni jednu rečenicu, a to je da humanitarni letovi podrazumijevaju i repatrijaciju, odnosno povratak naših građana u Bosnu i Hercegovinu. Druga situacija jeste da se za svaki let pojedinačno organizira telefonska sjednica Vijeća ministara, u zavisnosti od toga šta će sve predložiti gospodin Tegeltija, ali sada je pravna situacija takva da moramo voditi računa o legalnosti cijelog postupka i nadam se da ćemo to u dan-dva riješiti – rekao je Radončić.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar Radončić rekao je da Ministarstvo smatra da je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković organizirala legalno odobrenje leta, ali da dopredsjedavajući Vijeća ministara smatra da je to trebala biti odluka Vijeća ministara.

- Da bi ubuduće izbjegli takve situacije, jer imam i razumijevanje za njegove stavove, mi moramo donijeti novu odluku Vijeća ministara ili ad hoc odluku za svaki let – rekao je Radončić.


Masovno testiranje

Na pitanje novinara treba li, prema njegovom mišljenju, pojačati testiranje, državni ministar sigurnosti rekao je kako je poznato da je insistirao na tome da struka radi svoj posao.

- Sa ponosom možemo reći da smo obezbijedili mjesec dana ili više u medicinskim institucijama da se pripreme za glavni udarac pandemije koronavirusa. Nije to samo priprema i organizacija bolnica, za mjesec dana mnogo toga se naučilo o virusu i o načinu kako ga treba liječiti. Iskustva svih zemalja su jako dragocjena, ja ovdje ne bih htio da ulazim u ljekarsku struku, broj testova koje smo nabavili, nalaže da krenemo u jedno masovno testiranje stanovništva. Na kantonalnim, entitetskim štabovima je to da, uz pomoć medicinske struke i nadležnih institucija, što prije organiziraju da što više ljudi bude testirano - rekao je Radončić te dodao kako će se epidemija smanjivati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.