DOSTAVITI SPISKOVE Omogućiti povratak stranih državljana u njihove države

Radončićevo pismo ambasadama u Bosni i Hercegovini

Povratak i prijem državljana BiH zahtijeva detaljnu pripremu i koordinaciju više nadležnih institucija

Avaz.ba /N1

Fahrudin Radončić

Foto: Fena


Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić uputio je pismo svim ambasadama, diplomatskim uredima i počasnim konzulatima u BiH u kojima ih obavještava da će vlasti u BiH omogućiti povratak stranih državljana u njihove države, ali ih i moli da ne vraćaju državljane BiH iz svojih zemalja.

Vlasti u BiH omogućit će organiziranje posebnih letova i drugih oblika transporta stranih državljana prema njihovim državama i pružiti potrebnu podršku za njihovu realizaciju, ali molimo da se ovakvi letovi i drugi vidovi transporta istovremeno ne koriste za organiziranje povratka državljana BiH iz vaših zemalja u Bosnu i Hercegovinu - navodi se u pismu. 

  • Fahrudin Radončić

    Fahrudin Radončić

    Foto: Fena


Ističe da, imajući u vidu odluke Vijeća ministara i drugih nadležnih institucija koje su donesene radi smanjenja širenja koronavirusa, povratak i prijem državljana BiH zahtijeva detaljnu pripremu i koordinaciju više nadležnih institucija s više nivoa vlasti i poseban postupak s osobama koje se vrate, transport i karantinski smještaj te medicinsku skrb kako na našoj granici, tako i unutar BiH.

- Ukoliko se, ipak, odlučite da u organiziranim posebnim letovima i drugim oblicima transporta omogućite i povratak bh. državljana u BiH, molimo vas da nas o tome obavijestite najmanje 15 dana prije zakazanog datuma povrataka i dostavite spiskove državljana BiH kojima namjeravate omogućiti povratak s adresama njihovog prebivališta u BiH - zaključuje se u pismu.

Radončić je za N1 istaknuo kako je za dolazak bh. državljana potrebna odluka Vijeća ministara BiH, a da prije toga trebaju odluke kriznih štabova koji će ih preuzeti, kao i odluka Ureda za zakonodavstvo, dok je za odlazak stranih državljana iz naše zemlje potrebna samo odluka Ministarstva sigurnosti BiH.

NA VRH

Podijeli članak na