PRES-KONFERENCIJA

Pehar: Ispitati okolnosti u vezi sa smrću doktora Pašagića

Davor Pehar. Avaz

Piše: Avaz.ba

8.4.2020

Svi događaji u vezi sa smrću epidemiologa Šefika Pašagića trebaju se ispitati, rekao je danas Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Istaknuo je da u ovom trenutku ne želi komentirati taj događaj.

- Jasno da postoje procedure koje se trebaju pokrenuti kako bi se svi slučajevi mogli rasvijetliti i to je na nadležnim tijelima, menadžmentu zdravstvene ustanove i drugima - rekao je Čerkez. 


SKB Mostar. Avaz

On je rekao i da je od samog početka pandemije Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH populaciju stariju od 65 godina, pogotovo one smještene u staračke domove, detektirao kao ciljnu grupu na koju treba usmjeriti cijeli niz aktivnosti.

- Poučeni podacima zemalja koje su u priču s pandemijom ušle prije nas da je to najranjivija skupina. Jedna od prve tri naredbe je usmjerena ka ovim ustanovama, gdje smo jasno rekli da menadžment mora poduzeti niz mjera kako bi spriječili da virus uđe u te ustanove - rekao je Pehar, dodavši da su mjere do sada dale odlične rezultate. 

Dodao je kako je, nažalost, virus ušao u dom u Čitluku, gdje su smješteni penzionisani vjerski službenici Katoličke crkve.

- Taj proboj upravo je pokazao koliku opasnost virus donosi kad uđe u takve ustanove. Do danas u toj ustanovi imamo dva smrtna slučaja i tri osobe koje su teško bolesne nalaze se na respiratoru u SKB-u Mostar - rekao je Pehar. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.