PANDEMIJA

Bevanda traži uspostavu karantina na aerodromu u Sarajevu

Podsjetimo da je Vijeće ministara BiH jučer donijelo Odluku o privremenom otvaranju međunarodnog graničnog prijelaza

Bevanda: Tražio još jedan karantin. Avaz

Avaz.ba

9.4.2020

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora, tražio je da se na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu uspostavi karantin za državljane Bosne i Hercegovine koji se vraćaju avionom iz inozemstva.

Boravak građana

Vjekoslav Bevanda istaknuo je da nijednom odlukom Vijeća ministara BiH nije predviđena obaveza karantina za putnike koji se iskrcavaju na aerodromu u Sarajevu, što smatra nedopustivim.

- Sugeriram da se bez odgađanja propiše obavezna karantina osoba koje dolaze u BiH u zračnoj luci Sarajevo putem uspostavljanja mobilnih trijažnih šatora za boravak građana. Na ovaj način osigurat će se jednak pristup građanima koji u zemlju ulaze cestovnim i zračnim prometom - naveo je Bevanda u pismu koje je upućeno predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji i Fahrudinu Radončiću, ministru sigurnosti BiH.

Prije nekoliko dana stigli bh. državljani. Arhiv

Granični prijelaz

Između ostalog, on je pohvalio izmjenu ranije loše prakse (nakon organizacije leta na relaciji Sarajevo - Štokholm - Sarajevo). Bevanda je kazao da su za naredne letove iz Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske i Švedske donesene odluke Vijeća ministara BiH kojim je odobren prijevoz putnika.

Podsjetimo da je Vijeće ministara BiH jučer donijelo Odluku o privremenom otvaranju međunarodnog graničnog prijelaza u zračnom saobraćaju za promet putnika - Međunarodni aerodrom Sarajevo, radi povratka državljana BiH iz Londona.

Repatrijacija će biti izvršena danas međunarodnim avionskim letom London - Sarajevo - Podgorica - Sarajevo - London.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.