PROBLEMI

Dva požara u Bosanskom Grahovu

Prvi požar zahvatio je planinski predio Jadovnika, na prostoru između Bosanskog Grahova i Drvara, dok je drugi aktivan na pravcu od naselja Crni Lug i Pržina prema Dinari

Nemoguće je dopremiti vozila i ljudstvo za gašenje. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

9.4.2020

Na nepristupačnim područjima općine Bosansko Grahovo trenutno su aktivna dva požara, u kojima uglavnom gore trava i nisko rastinje, kazao je načelnik općine Bosansko Grahovo Milorad Gligić.

Prvi požar zahvatio je planinski predio Jadovnika, na prostoru između Bosanskog Grahova i Drvara, dok je drugi aktivan na pravcu od naselja Crni Lug i Pržina prema Dinari, odnosno granici s Republikom Hrvatskom.

- Radi se o nepristupačnim terenima i nemoguće je dopremiti vozila i ljudstvo za gašenje, a dodatni problem je što je teren prema Dinari miniran - kazao je Gligić.


Razmišlja se i o tome da budu angažirani helikopteri za gašenje. Ilustracija

Za sada imovina stanovnika Bosanskog Grahova nije ugrožena, a radnici šumarije dežuraju kako bi spriječili da vatrena fronta presječe jedinu putnu komunikaciju prema Dinari.

- Požar iznad naselje Zebe prema Jadovniku samo se nadgleda, jer se na tu lokaciju ne može izaći niti jednim vozilom - dodao je Gligić.

On je podsjetio da su veliki požari i prošle godine pogodili prostor Bosanskog Grahova, a tada su u gašenju bili angažirani helikopteri Oružanih snaga BiH, pa se i sada razmišlja o toj mogućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.