POMOĆ

Stigla prva isporuka zaštitnih maski u KS

Aktivnosti se nastavljaju već od sutra, dolazi nova serija zaštitnih maski i rukavica, a u toku sljedeće sedmice novih 250.000 zaštitnih maski, rekao je Nenadić

Kontinuitet snabdijevanja neophodnom opremom medicinskih ustanova, kao i građana. Fena

Avaz.ba / Fena

9.4.2020

Danas je u Kanton Sarajevo isporučeno skoro 200.000 zaštitnih maski, od ukupno poručenih 450.000 po osnovu Sporazuma o nabavci medicinske i sanitetske opreme između Vlade KS i UNDP-a, čime se nastavlja kontinuitet snabdijevanja neophodnom opremom medicinskih ustanova, kao i građana, istaknuo je premijer KS Mario Nenadić.


Za opremu izdvojeno 800.000 KM. Fena

Ovo je prva nabavka zaštitnih maski po osnovu ovog sporazuma, za koju je izdvojeno 800.000 KM. Od toga je 500.000 KM izdvojio Kanton Sarajevo, a 300.000 KM je osigurao UNDP. Premijer Nenadić istaknuo je da je ovo najbolji model nabavki trenutno zbog efikasnosti procedure, transparentnosti i zbog isplativosti, jer je na izdvojena budžetska sredstva dodijeljen i spomenuti iznos sredstva od UNDP-a u vidu donacije.

Maske izradio "Prevent"

- Važno je naglasiti i da su ovo proizvodi domaćeg proizvođača. Već od sutra se aktivnosti nastavljaju, dolazi nova serija zaštitnih maski i rukavica, a u toku sljedeće sedmice novih 250.000 zaštitnih maski - naveo je premijer Nenadić, ističući da Kanton Sarajevo neće imati problema s dostupnošću zaštitne opreme za medicinske radnike i građane.

Šef Programa za lokalni razvoj UNDP-a Edis Arifagić kazao je da je maske izradila domaća firma "Prevent", koja posjeduje sve relevantne certifikacije kada je u pitanju proizvodnja zaštitne opreme ove kategorije.

Dodatne količine

- Osim 450.000 ovih zaštitnih maski, nabavljat ćemo i dodatne količine kako zaštitnih odijela i maski, tako i testova i respiratora, u sklopu zajedničkog Sporazuma. To će sve početi dolaziti u značajnijim količinama u sljedećoj, a nastavit će se narednih sedmica kontinuirano kako bismo osigurali nesmetano snabdijevanje Kantona neophodnom opremom, odnosno zdravstvenih radnika, pacijenata i građana - kazao je.

Načelnik Štaba civilne zaštite KS Jasmin Terović istaknuo je da će se današnja isporuka zaštitnih maski rasporediti za potrebe zdravstvenih, kao i ustanova socijalne zaštite, a jedan dio i za građane, saopćeno je iz Pres službe KS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.