UPOZORENJA

Situacija u HNK otima se kontroli

Moramo povesti više računa o ulasku virusa u bolnicu, kaže Avdić

Avdić: Prosječna dob umrlih je 76 godina. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

10.4.2020

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona do danas su zabilježena 174 slučaja koronavirusa, od kojih u Čitluku 66, u Mostaru 55, u Konjicu 28, u Čapljini 15 i u Jablanici deset.

To je danas potvrdio doktor Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i član Kriznog štaba.


Prvozaraženi je bio iz velike porodice

Istaknuo je da je najsloženija situacija u Čitluku, priznavši da se nije na vrijeme reagiralo.

- Što se tiče Čapljine, prvozaraženi je bio iz velike porodice, gdje je bilo mnogo kontakata i gdje se nisu pridržavali mjera, ali su svi slučajevi pod nadzorom - rekao je Avdić.

Naveo je da je situacija u Mostaru u dobrom stanju te da se radi o pojedinačnim slučajevima.

- Moramo povesti više računa o ulasku virusa u bolnicu. Oni su pod najvećim pritiskom, jer u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar dolaze ljudi iz tri kantona. U Konjicu situacija s koronavirusom miruje - kazao je Avdić.  


Mostar: Dolaze pacijenti iz tri kantona. Arhiv

Prema njegovim riječima, od ukupnog broja pozitivnih, 42 posto su muškarci, a žene 58 posto. Kada su u pitanju umrli, 67 posto su muškarci, a 33 posto žene. Prosječna dob umrlih je 76 godina, a pozitivnih 46 godina, što je veoma mlada populacija.

Avdić je kazao da je u Covid bolnici u Mostaru 29 hospitaliziranih, od kojih je šest na respiratoru i 11 na podršci kiseonikom.

Iako su pravni stručnjaci ocijenili da je naredba o zabrani kretanja u HNK neustavna, načelnik Kantonalnog štaba civilne zaštite Eugen Ćubela ustvrdio je da su mjere ograničenja kretanja između općina HNK donesene na osnovu preporuka struke i da su zakonski utemeljene. 


Slušali glas struke

- Na donošenje odluke o ograničavanju kretanja odlučili smo se zbog toga što se situacija otima kontroli. Da bi to na vrijeme suzbili i slušajući glas struke, u Kantonalnom štabu odluku smo donijeli jednoglasno - kazao je Ćubela.

Portparol Vlade HNK i Kriznog štaba Pero Pavlović rekao je da je upućen apel Federalnom štabu da prepozna šta se dešava u HNK i donese odluku o ograničavanju kretanja na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

- Nije ova naredba donesena iz hira, već na osnovu preporuka struke. Učinite to na području cijele Federacije, tako ćemo zaustaviti širenje virusa - poručio je Pavlović.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.