MODRIČA

Od utorka 14. aprila radit će zelena pijaca

Nema novooboljelih od koronavirusa

Sa današnje sjednice u Modriči. S. Jeremić

Piše: S. Jeremić / Avaz.ba

10.4.2020

Štab za vanredne situacije općine Modriča održao je danas sjednicu na kojoj su analizirane do sada preduzete mjere i aktivnosti na sprečavanju širenja virusa korona. Takođe je donesena odluka da sa radom ponovo počne zelena pijaca od utorka, 14.aprila. 

Na području općine Modriča nema novooboljelih od virusa korona. Od početka epidemije registrovana su tri lica koja su bila pozitivna na virus korona, a koja su izliječena i sada se nalaze u svojim domovima. 

Članovi Štaba za vanredne situacije zadovoljni su mjerama i aktivnostima koje se preduzimaju kao prevencija širenja ovog virusa. Na sjednici je donesena odluka da zelena pijaca ponovo počne sa radom od utorka, 14.aprila.

- Mi smo svim prethodnim mjerama po instrukciji Republičkog štaba za vanredne situacije pokušali da smanjimo širenje bolesti i smatram da smo postigli zadovoljavajuće rezultate. Imali smo tri lica oboljela od virusa korana, dva sa lakšim i jedno sa nešto težim simptomima. Oni su izliječeni i nalaze se u kućnoj izolaciji narednih 14 dana. Na prošloj sjednici dozvolili smo rad određenih uslužnih djelatnost zbog nesmetanog odvijanja poljoprivredne proizvodnje i to smo danas potvrdili. U toku su dvije akcije, nabavka respiratora i nabavka terenskog vozila za Dom zdravlja. Akcija za nabavku respiratora se provodi preko Crvenog krsta, a nabavka vozila preko Štaba za vanredne situacije u saradnji sa Domom zdravlja. 


Nastavit će se provoditi mjere. S. Jeremić

- Za kupovinu vozila prikupljeno je nešto više od 27.000 KM i nije nam potrebno još mnogo novca kako bi ga nabavili. Vlada Republike Srpske je obezbijedila 98 paketa pomoći za socijalno ugrožene stanovnike. Takođe, 'Đurić MBB' je donirao 200 paketa za navedene kategorije. Štab za vanredne situacije Modriča će, ukoliko bude potrebe, nabaviti dodatni broj paketa. Danas smo donijeli odluku da dozvolimo rad zelene i stočne pijace, uz ograničeno radno vrijeme. Zelena pijaca će početi sa radom od utorka, uz propisane mjere zaštite, a prodavaće se isključivo voće, povrće, sadni materijal i mliječni proizvodi, rekao je Mladen Krekić, komandant Štaba za vanredne situacije u općini Modriča i načelnik ove lokalne zajednice.


I u narednom periodu nastaviće se sa provođenjem donesenih mjera, vršiće se ponovna dezinfekcija glavnih i sporednih gradskih ulica, ulaza i stubišta u stambenim zgradama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.