POTVRĐENO Stanje se pogoršava

Prvi slučaj zaraze koronavirusom na području Modriče

180 osoba pod nadzorom u Domu zdravlja Modriča

S. Jeremić / Avaz.ba
18.03.2020 11:04

Krekić: Mjere represije za neodgovorne

Foto: S. Jeremić

Na području Modriče jutros je potvrđeno da je jedna osoba zaražena koronavirusom i nalazi se u kućnoj izolaciji. Zasjedao je Štab za vanredne situacije i donio je mjeru zabrane rada ugostiteljskih objekata, uz odluke koje su na snazi već nekoliko dana. 

- Jutros je kod našeg sugrađanina potvrđen jedan nalaz pozitivan na koronavirus. Imamo 180 osoba u kućnoj izolaciji i radi se inspekcijski nadzor nad tim osobama i provode se po rješenjima. Lice koje je zaraženo je u kućnoj izolaciji, dobrog je kliničkog općeg stanja. Naravno, povećat će se broj osoba kojima će se izdati rješenja o kućnoj izolaciji. Građani su sve više disciplinirani, ali ta disciplina, ruku na srce, može biti još veća - rekao je Darko Stefanović, direktor Doma zdravlja u Modriči. 

  • Današnja sjednica Štaba: Nove zabrane i ograničenja
    Današnja sjednica Štaba: Nove zabrane i ograničenja Foto: S. Jeremić

Komandant Štaba za vanredne situacije u Modriči Mladen Krekić rekao je da je jutros donesena Odluka o zabrani rada trgovinskih radnji, butika, ugostiteljskih objekata, a odranije je na snazi takva odluka za diskoteke, svadbene salone, fitnes centre, dječije igraonice i Sportsku dvoranu. 

- Mi ćemo ići na mjere represije, ako bude trebalo, od komunalne policije, Policijske stanice Modriča, zdravstvenog inspektora i svih subjekata koje možemo upotrijebiti. Dom zdravlja mora da daje vrlo jasne, korektne i korisne preporuke u ovoj situaciji. Nema razloga za paniku, ali ima ogromnog razloga za disciplinu i korektnost prema ljudima - rekao je Krekić.

Iz Štaba za vanredne situacije u Modriči apelirano je na roditelje da utječu na djecu da se ne grupišu i javno okupljaju, kao i na osobe koje dolaze iz inozemstva, da se obavezno jave u Dom zdravlja.

NA VRH