SARAJEVO

Održana sjednica Fiskalnog vijeća, Pismo namjere MMF-u usaglašeno

Na sjednici je dogovorena i raspodjela sredstava MMF-a pa će po osnovu povlačenja Federaciji BiH pripasti 62 posto, a Republici Srpskoj 38 posto

Fiskalno vijeće: Postignut dogovor. Agencije

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

11.4.2020

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija održao je danas treću sjednicu Fiskalnog vijeća BiH. Na sjednici, kojoj je prisustvovalo svih šest članova Fiskalnog vijeća BiH, usaglašeno je Pismo namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Kako je saopćeno, njime država Bosna i Hercegovina traži finansijsku podršku u okviru instrumenta za brzo finansiranje u sklopu napora radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Ovu informaciju potvrdio je za "Dnevni avaz". 

Na sjednici je dogovorena i raspodjela sredstava MMF-a pa će po osnovu povlačenja Federaciji BiH pripasti 62 posto, Republici Srpskoj 38 posto, a usaglašeno je da će svaki entitet distribuirati po 0,5 posto od svog dijela Brčko distriktu.

Danas su lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a, u prisustvu entitetskih premijera, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i državnog ministra finansija, nakon višesatnog sastanka sa zvaničnicima EU i MMF-a, postigli dogovor o aranžmanu u visini od 330 miliona eura kredita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.