RAZGOVOR

Nenadić: Molim građane da se pridržavaju mjera

Nama sada treba zaoštravanje svih mjera prevencije, kretanja, izolacija, socijalnih kontakata, kaže Nenadić

Nenadić: Već imamo osigurane prve značajne donacije iz EU, UN-a i od bilateralnih donatora. Avaz

Piše: S. Muhić / Avaz.ba

13.4.2020

Za tri dana navršit će se tačno mjesec od proglašenja stanja nesreće u Kantonu Sarajevo. Premijer Mario Nenadić kazao je za „Dnevni avaz“ da borba protiv koronavirusa od 16. marta nije bila lagana, ali da je do sada uspješna.

- Na vrijeme smo reagirali. Podsjećam da smo ukupno imali 79 naredbi Štaba civilne zaštite FBiH i 32 naredbe Kantonalnog štaba. Dakle, ukupno 111 različitih mjera. Nije bilo lako, ali kroz ove naredbe i mjere, mnogo smo toga uradili i preventivno djelovali. Zato su i rezultati i dalje dosta dobri!

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocijenila je da se BiH dobro nosi s pandemijom i kako je na vrijeme provela sve neophodne mjere.

- Jeste, ali ja ne želim da se uljuljkamo pohvalama bilo koje vrste. Nama sada treba zaoštravanje svih mjera prevencije, kretanja, izolacija, socijalnih kontakata i slično. To je jedini način da se pandemija drži pod kontrolom!

Jako je samosvjestan, trpeljiv i hrabar naš narod

Kako se s krizom nose najranjivije kategorije?

- Njima je najteže. Starije osobe, djeca, bolesni... Zabrane svima, a njima posebno, najteže padaju. Ali, jako su odgovorni, kršenje zabrana i naredbi sveli smo svi skupa na manje od pet posto, još malo i bit će to zadovoljavajuće. Jako je samosvjestan, trpeljiv i hrabar naš narod, valjda svašta prošli, pa pomjeraju granice po potrebi.

Je li Sarajevo osiguralo sve što treba za liječenje i prevenciju?

- Vlada Kantona Sarajevo je u saradnji s nadležnim zdravstvenim i drugim institucijama osigurala dobre kapacitete za potrebe izolatorija, povećan je broj testiranja, prvi u Federaciji smo osigurali prostor za karantenu i prinudnu izolaciju, imamo uredne linije snabdijevanja sanitetskom, medicinskom i zaštitnom opremom. Svakih par dana su isporuke, to radimo sa UNDP-om i prezadovoljni smo. Osigurali smo i neophodne vizire, zaštitna odijela, rukavice, maske i drugu neophodnu opremu, Civilna zaštita funkcionira, pomaže ranjivim kategorijama. Sve je u pogonu i rezultati nisu izostali.

Vlada KS dobila pomoć i od Evropske unije. Avaz

Ima li tu robe sa našeg domaćeg tržišta?

- Ima, uspjeli smo u saradnji sa UNDP-om osigurati da veliki dio opreme budu proizvodi domaćih proizvođača. To nam je posebno drago. S jedne strane podržavamo domaću proizvodnju i pomažemo posrnuloj privredi, a s druge, roba je tu, isporuka je pouzdana, redovna i roba jeftinija nego na svjetskom tržištu, gdje su cijene baš podivljale zbog ogromne potražnje širom svijeta.

Kakva je situacija s donacijama Kantonu? Dobivate li podršku od domaćih i stranih organizacija?

- Već imamo osigurane prve značajne donacije iz EU, UN-a i od bilateralnih donatora. Otvorili smo posebne račune, prva značajna sredstva su već uplaćena od domaćih pravnih i fizičkih lica.


Očuvanje radnih mjesta i oporavak privrede

Šta Vlada na čijem ste čelu planira uraditi u narednom periodu kada je u pitanju borba protiv virusa?

- Zadržat ćemo fokus na držanju pandemije pod kontrolom, to nam je sada osnovni cilj. Paralelno pokrećemo aktivnosti na očuvanju radnih mjesta i oporavku privrede, poduzimamo mjere na realizaciji projekata poljoprivredne proizvodnje, brinemo o pomoći socijalnim kategorijama kako bi što lakše prošle kroz ovu krizu. Podigli smo socijalna davanja, vrše se i redovne isplate. Radimo na održanju online nastave kako bi školsku godinu završili bez problema. Cijeli je sistem na nogama i svima zahvaljujem... I zdravstvenim radnicima, policiji, inspekcijama, radnicima u školstvu... Mediji su opet odigrali odličnu ulogu. Kako je ovo jedan globalan problem, jer je zahvatio cijeli svijet, moj osjećaj je da su nam mediji omogućili da kroz ovu globalnu katastrofu prolazimo kao stanovnici svijeta, da smo u potpunosti informirani šta se dešava ovdje u Kantonu, u BiH, ali kako se s pandemijom bori cijeli svijet i kakve posljedice pandemija ostavlja na cijelu planetu.

Šta možete poručiti građanima Kantona Sarajevo, imate li neke preporuke.

- Imam dvije. Prvo, svim našim sugrađanima katoličke vjeroispovijesti želim sretan Uskrs, a Jevrejima sretan Pesah. A ono što želim poručiti na kraju ovog razgovora ipak je ono što želim da se najjače čuje, a to je podsjećanje na obavezu poštivanja svih datih preporuka, suzdržavanje od nepotrebnog kretanja i kontakata, pridržavanje mjera socijalne distance i korištenje propisane zaštitne opreme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.