SRAMOTNO

Medicinske maske prodavali i za vrtoglavih 120 maraka

Maske same po sebi mogu biti korisne ako će se osoba psihološki osjećati sigurnije, kaže Šaćirović

Mnogi pokušali zaraditi na tuđoj nesreći. Avaz

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

13.4.2020

Medicinske maske kupuju se masovno uprkos činjenici što ih za sada, prema riječima nadležnih, ima dovoljno i za donacije za borbu protiv koronavirusa.  Nažalost, prilika je to za preprodavače da zarade, o čemu svjedoče i brojni oglasi na internetu. 


Desetine ponuda

Gotovo očekivano i sramotno, cijene su dosegle i vrtoglave cifre. Tako su se na najpoznatijoj stranici za prodaju mogle naći desetine oglasa za prodaju medicinskih maski, koje su se nudile i po vrtoglavoj cijeni od 120 KM. Riječ je o, kako su prodavači tvrdili, kvalitetnijim maskama.

Ovi oglasi nisu samo zastupljeni kod nas. Kao najtraženiji pojam upravo su medicinske maske i na svjetski poznatom eBayu. Tamo, također, cijene variraju, a pronašli smo da je cijena samo jedne maske 161 dolar.

Magistar psihologije Lejla Šaćirović kaže da strah kao bazična, urođena emocija kod svakog čovjeka, pa tako i strah od nepoznatog dovodi do povećane opreznosti i instinktivnog branjenja vlastitog integriteta.


Obavezna zaštita

- Maske su korisne, ako ništa, jer se osoba psihološki osjeća sigurnije - dodaje ona.

Prema preporukama, dakle, naredbama štabova civilne zaštite, maske su, uz rukavice, obavezna oprema u zatvorenim prostorijama, ali i na otvorenim prostorima.

U apotekama te drugim trgovinama cijena maski prije pojave koronavirusa bila je oko 10 feninga. Koristili smo ih tokom kasne jeseni i zime kod pojave velikih zagađenja zraka.


Mnogi pokušali zaraditi na tuđoj nesreći. Avaz

Danas se u tržnim centrima mogu naći i po cijeni od 1,50 KM, pa čak i niže, ovisno o kvalitetu.

Na tržištu se sve više koriste maske iz domaće proizvodnje, a na društvenim mrežama mnogi su se dali u novi biznis, pa se proizvode zaštitne maske u bojama, s likovima, po narudžbi.


Zabrana objave oglasa

Zbog vrtoglavih cijena medicinskih maski, ali i drugih artikala, reagirao je OLX, na čijim su se stranicama nudile skupe maske.

Ova je kompanija još sredinom marta donijela zabranu objavljivanja bilo kakvih oglasa povezanih s ovom temom (zaštitne maske, zaštitna odijela i gelovi) na kojima je nesavjesno podignuta cijena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.