POSJETE

Čović: Sva pomoć treba biti raspoređena na korektan način

U ukupni proces moraju biti uključene i županije, na tome intenzivno radimo, rekao Čović

Čović u Orašju: Razgovaralo se o problemima u privredi. HDZ BiH

Avaz.ba

14.4.2020

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović posjetio je danas Štab civilne zaštite Posavskog kantona u Orašju.

Predsjednik Vlade Posavskog kantona i predsjednik Kantonalnog štaba civilne zaštite Đuro Topić prezentirao je poduzete mjere i aktivnosti u trenutnim okolnostima te kako onemogućavaju širenje koronavirusa.

Stanovnici za sada sve mjere disciplinirano provode, upućen im je poziv da nastave tako kako bi se što prije počeli vraćati normalnom životu.

Istaknut je, također, aktuelni problem stanja u privredi. Vlada će javnosti predstaviti i dopunjene mjere za poticanje privrede, obrta i poljoprivrede, koje će, uz koordinaciju, pratiti mjere Vlade FBiH, naglasio je Topić.


Čović je podržao poduzete mjere Štaba. HDZ BiH

Čović je podržao poduzete mjere Štaba, o čemu su ga informirali predstavnici izvršne vlasti.

Najvažnije je da se danas kontrolira zdravstveno stanje ljudi, mjere koje je donio Štab se poštuju. Ako se nastavi tako, možemo očekivati i popuštanje nekih mjera, istaknuo je  Čović, s naglaskom da se ne ugrozi zdravlje stanovnika.

- Vodit ćemo računa da sva pomoć koja dolazi iz različitih krajeva svijeta u Bosnu i Hercegovinu, kada je u pitanju zdravstvo, bude raspodijeljena na jedan korektan način, a najvažnije je da sredstava danas ne nedostaje - kazao je Čović.

Naglašena je potreba koordinacije sa privrednicima.

- Kroz koordinacije dogovaramo kako stvoriti ozračje za pomoć koju želimo kvalitetno usmjeriti kako bi se što prije oporavili ekonomski i kako bi se održala socijalna dimenzija. U ukupni proces moraju biti uključene i županije, na tome intenzivno radimo te ćemo kroz parlamentarno djelovanje na državnoj i federalnoj razini donijeti ključne odluke koje će u dovoljnoj mjeri pomoći, da se mogu sanirati problemi proračuna u županiji, ali i općinama - istaknuo je Čović i dodao:

Čović je posjetio i Kantonalnu bolnicu u Orašju. HDZ BiH

- Potpisani ugovor sa MMF-om, koji uključuje i pomoć županijama, može biti dostatan da se ključni pritisak na gospodarstvo može iznijeti. Najvažnije je da se osigura zadržavanje radnih mjesta, to je najvrednije danas. Zakonima se moraju osigurati olakšice i zaštititi gospodarska aktivnost.

Upućen je i poziv na poštivanje donesenih mjera i zapovijedi, uz veću disciplinu te postupno uvođenje restriktivnijih mjera i kontrola na terenu i sami proces trajanja epidemije skratit će se na najmanju moguću mjeru.

Čović je posjetio i Kantonalnu bolnicu u Orašju. Direktor Bolnice, dr. Perica Jelečević prezentirao je prilikom posjeta poduzete zdravstvene mjere radi suzbijanja epidemije te je prisutne uputio u trenutnu situaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.