SARAJEVO

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv četiri osobe

Prouzrokovali štetu u višemilionskom iznosu

Tužilaštvo BiH. Arhiv

Fena

16.4.2020

Zbog organiziranog međunarodnog počinjenja krivičnih djela pranje novca i prijevara, podignuta je optužnica protiv četiri osobe. 

Počinjenim krivičnim djelima počinioci su prouzrokovali štetu u višemilionskom iznosu i ostvarili znatnu nezakonitu imovinsku korist.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv: Roberta Iličića zvanog Robac, rođenog 1974. godine u Mostaru, državljanina BiH i R Hrvatske; Ivana Knezovića, rođenog 1964. godine u Širokom Brijegu, državljanina BiH i Kanade; Zvone Ive, rođenog 1979. godine u Dubrovniku, državljanin R Hrvatske, i Ante Bralića Labinčića, rođenog 1971. godine u Splitu, državljanina R Hrvatske.

Tužilaštvo BiH. Arhiv

Iz Tužilaštva BiH saopćeno je da se optuženi terete da su u razdoblju od 2012. do 2015. godine, djelujući kao grupa udružena radi počinjenja krivičnih djela, saznavši za namjere jednog kanadskog državljanina bh. porijekla da svoje poslovanje prenese u Hrvatsku i BiH, počinjenjem krivičnih djela prevara i pranje novca, od navedene osobe iznudili i otuđili velika novčana sredstva radi otuđenja njegove imovine, nekretnina i vozila te ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

Optuženi se terete da su počinjenjem krivičnih djela na teritoriji BiH i Hrvatske izvršili oduzimanje novca, vozila i nekretnina u BiH i Hrvatskoj, čime su sebi omogućili stjecanje i zadržavanje nezakonite imovinske koristi u ukupnom iznosu od najmanje 1.147.910 eura (u protuvrijednosti skoro 2,25 miliona KM) – navodi se u saopćenju.

Optuženi se terete za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, prevara, iznuda te pranje novca.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.