SARAJEVO

Izetbegović: Neophodna kvalitetna reforma zdravstva

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu urađen je odličan posao, ali se uvijek može uraditi više i trebamo težiti ka unapređenju u svakom segmentu, rekao Olsavski

Sa sastanka: Unaprijediti saradnju. KCUS

Avaz.ba / Fena

16.4.2020

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović ugostila je danas šefa Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Viktora Olsavskog (Victor Olsavszky) i šeficu Ureda UN-a za BiH Ingrid Mekdonald (Macdonald), saopćeno je iz Pres-službe KCUS-a.

Razgovaralo se o unapređivanju saradnje, kao i mjerama uspješno provedenim u KCUS-u usljed pandemije uzrokovane koronavirusom. 

Urađen odličan posao

Olsavski i Mekdonald izrazili su zadovoljstvo radom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kao i brzom reakcijom na pandemiju Covida-19.

- Zdravstveni sistem u BiH je na prilično dobrom nivou u poređenju sa zemljama regiona. Raspolažete savremenom medicinskom opremom i stručnim kadrom. U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu urađen je odličan posao, ali se, naravno, uvijek može uraditi više i trebamo težiti ka unapređenju u svakom segmentu. Provođenje kvalitetne reforme zdravstvenog sistema svakako bi umnogome olakšalo i zdravstvenim radnicima ali i bolesnicima. Svjetska zdravstvena organizacija otvorena je za saradnju i pomoć na putu ka izgradnji jakog zdravstvenog sistema u BiH - kazao je Olsavski.

Koordinatorica UN-a za BiH Ingrid Mekdonald rekla je da su sastanci poput današnjeg od velike koristi kako bi se razmijenile informacije i našli modeli saradnje radi lakšeg prevazilaženja krize uzrokovane pojavom koronavirusa. Ona se slaže da je neophodno uvesti određene promjene u svim segmentima rada, pa tako i u zdravstvu.


Izetbegović, Mekdonald i Olsavski: Lakše prevazilaženje krize. KCUS

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, izjavila je da su pravoremenom reakcijom i reorganizacijom u KCUS-u pokazali kako treba reagirati u kriznim situacijama.

- Naš Krizni štab je aktivan od 31. januara, od kada smo intenzivirali i nabavku zaštitne opreme za uposlenike te neophodnih lijekova i medicinske opreme. Za samo jedan dan iselili smo Kliniku za plućne bolesti i tuberkulozu s lokaliteta Podhrastovi u nove prostorije u krugu KCUS-a. Veoma brzo smo formirali i potpuno opremili izolatorij Podhrastovi, gdje trenutno imamo na raspolaganju 100 bolničkih kreveta - navela je ona.

Istaknula je da je i u prostorijama Građevinskog fakulteta formiran drugi izolatorij, kapacitiran za prijem 200 bolesnika. Oba izolatorija pokrivena su timovima stručnih ljekara i medicinskog osoblja.

- Prvi smo postavili trijažne šatore na ulazima u KCUS. Kliniku za dermatovenerologiju pretvorili smo u prijemnu kliniku u kojoj testiramo i opserviramo sve bolesnike prije upućivanja na daljnje liječenje. Svaka klinika KCUS-a ima po dvije sobe za izolaciju bolesnika, u kojem borave novi hospitalizirani. Sve nove bolesnike tretiramo kao da su Covid-19 pozitivni dok ne dokažemo drugačije. Tako čuvamo uposlenike, ali i sve ostale bolesnike. S njima radi poseban tim ljekara koji nemaju kontakta s ostalim bolesnicima - pojasnila je Izetbegović.


Prebacuje se najveći obim posla

Kako je navela, kada se utvrdi da su pacijenti negativni, izmještaju se na odjele, ovisno o vrsti oboljenja.

- Kontinuirano pružamo zdravstvene usluge svima kojima je potrebna usluga tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Saradnja s primarnim i sekundarnim nivoom zdravstvene zaštite do sada nije bila na zadovoljavajućem nivou. Najveći obim posla još se prebacuje u KCUS.  

Ova kriza još jednom potvrđuje kako je neophodno hitno provođenje kvalitetne reforme zdravstvenog sistema kako bi se odredio put pacijenta i kako pacijenti ne bi morali lutati u potrazi za uslugom. Teoretski je svima poznato koje usluge trebaju davati primarni i sekundarni nivoi, ali u praksi se sve svodi na pisanje uputnica za KCUS. Tercijarni nivo i dalje radi dobar dio posla koji nam ni po čemu ne pripada jer ne možemo i ne smijemo dozvoliti da građani ispaštaju – navela je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.