PAD PRIHODA

Lendo: Kresat ćemo plaće i zdravstvenim radnicima

Nemamo pritisak velikog broja oboljelih, kaže premijer Lendo

Lendo: Uskladiti finansijske planove. Arhiv

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

17.4.2020

- Svi će morati podnijeti teret krize, pa i zdravstvenici radnici - rekao je danas novinarima premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo prilikom predstavljanja mjera interventne pomoći privredi.

Naglašava da će i fondovski korisnici morati uskladiti svoje finansijske planove, jer je i tamo za očekivati pad prihoda i pad tog dijela za plaće.

Svi na gubitku

- U našem kantonu, na svu sreću, nismo imali izraženih mjera kao u nekim sredinama gdje su ljudi imali velike intervencije. Naše zdravstvo je sačuvano, nemamo nijednog oboljelog doktora ili medicinskog radnika.

Nemamo ni pritisak velikog broja oboljelih u smislu da se bolnice pune nekontroliranom brzinom. Zdravstveni radnici sigurno će razumjeti da, s obzirom na pad prihoda, i zdravstveni sektor mora osjetiti dio umanjenja koja se očekuju. Niko neće biti egal, svi će imati određene gubitke i svi ih moramo podnijeti. Da li će sve biti pravično, sad je pitanje pravičnih odluka - kaže Lendo.


Kantonalni zakon bit će usklađen s federalnim. Arhiv

Za mart, kaže premijer, plaće neće dirati, ali i najavljuje da će u aprilu sigurno biti manje.

- Pad prihoda je očit, u 15 dana kod nas je čak 32 posto. Privredna aktivnost je sve reduciranija pa će za april sigurno biti kresanja - rekao je Lendo.

Budžetski kod

Inače, programom mjera kao interventne pomoći privredi, odlučeno je kako će SBK donijeti svoj zakon Covid-19. Time bi uskladili sve zakonske okvire koji se moraju mijenjati da bi se osigurala prihodovna strana za taj budući budžetski kod.

- Kroz rebalans budžeta osigurat će se kod u privredi na koji će se locirati sva sredstva za pomoć privredi, prije svega onim djelatnostima koje su zbog naredbi Kriznog štaba SBK morale obustaviti djelatnost.

Iznos sredstava još ne znamo - rekao je Lendo te dodao da će kantonalni zakon biti usklađen s federalnim zakonom Covid-19.  

Najavio je, također, da će Ministarstvo privrede u sljedećih deset dana pripremiti interventni javni poziv za obrtnike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.