VOGOŠĆA Jedna od bitki presudnih za odbranu Sarajeva i države za vrijeme agresije

Obilježena godišnjica akcije "Pretis"

Delegacije Općine Vogoća i Koordinacije boračkih udruženja ove lokalne zajednice položile cvijeće na spomen-obilježju na glavnoj kapiji „Pretisa“

E. Muračević / Avaz.ba

Odata počast poginulim borcima

Foto: E. Muračević


Zbog provođenja mjera vezanih uz suzbijanje pandemje koronavirusa, umjesto manifestacije koja je svake godine organizirana u Vogošći u povodu obilježavanja godišnjice akcije „Pretis“, danas su delegacije Općine Vogoća i Koordinacije boračkih udruženja ove lokalne zajednice položile cvijeće na spomen-obilježju na glavnoj kapiji „Pretisa“.

Na tom mjestu poginuli su brigadni general Armije RBiH Safet Hadžić, heroj odbrambeno-oslobodilačkog rata i dobitnik najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ te njegovi saborci Sead Velić i Nermin Zeljković.

Cvijeće je položeno i na spomen-obilježju na teretnoj kapiji „Pretisa“, gdje su poginuli Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Ćirić.

  • Cvijeće položeno i ispred teretne kapije

    Cvijeće položeno i ispred teretne kapije

    Foto: E. Muračević


U noći sa 17. na 18. april 1992. godine iz kruga ove tvornice pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Republike BiH, uz pomoć združenih jedinica Teritorijalne odbrane BiH nastalih od "Patriotske lige", "Zelenih beretki" i drugih patriota, u veoma dobro organiziranoj akciji izuzeli su više od 1.100 protuoklopnih raketa i minobacačkih granata koje su se kasnije pokazale presudnim za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

O značaju ove akcije prisutnima su govorili Taib Delalić, pomoćnik za boračko-invalidsku zaštitu Općine Novi Grad, i Edin Smajić, načelnik  Vogošće. Istakli su potrebu ovakvih okupljanja kako se ne bi zaboravili herojstvo i žrtva onih koji su u temelje slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine utkali svoje živote.

Polaganje cvijeća organiziralo je Udruženje boraca, organizatora i pokretača otpora „Patriotska liga“ Općine Vogošća.

NA VRH

Podijeli članak na