NA KRAJU 6. SEDMICE

Musa: U FBiH se od koronavirusa oporavile 84 osobe

Ukupno do sada testirano 8.938 uzoraka, a virus potvrđen kod 722 osobe

Sanjin Musa. Avaz

Piše: Avaz.ba

18.4.2020

U protekla 24 sata ukupno je testirano 549 uzoraka u FBiH, od koji je 18 bilo pozitivno na Covid-19, rekao je Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo i člana Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine. 

Ukupno je u ovom entitetu do sada testirano 8.938 uzoraka, a virus je potvrđen kod 722 osobe.

- Potvrđeni slučajevi u kantonima FBiH su sljedeći: HNK - 215 slučajeva, TK - 82, ZHK - 69, KS - 90, ZDK - 81, USK - 65, SBK - 33 i Livanjski kanton - 29. Trenutno je hospitaliziran 51 pacijent pozitivan na Covid-19, a na respiratoru je njih sedam. Zaključno s današnjim danom imamo 84 oporavljena pacijenta - rekao je Musa. 

On je naveo i da se očekuje porast broja oporavljenih u narednim danima. 

Pres-konferencija Federalnog štaba civilne zaštite. Avaz

Federacija BiH na kraju je šeste sedmice od potvrđenog prvog slučaja zaraze u ovom entitetu. Prema riječima Muse, FBiH je izbjegla scenarij viđen u drugim državama kada se broj oboljelih udvostručuje, što je poznato kao "dvije ključne sedmice". 

On je naglasio da su u trenutku kada nema liječenja i vakcine, mjere socijalne distance jedini alat u borbi protiv ubrzanog širenja koronavirusa. 

- Ponovit ću da svako grupiranje ljudi predstavlja rizik od širenja virusa, s epidemijskim potencijalom ovog virusa mislim da smo se već upoznali na samom početku, kada smo imali događaj koji je bio veće okupljanje, gdje smo vidjeli potencijal epidemijskog širenja virusa - rekao je Musa. 


Od ukupnog broja 10,5 posto su djeca

Od ukupnog broja oboljelih u FBiH, oko 2,4 posto čine djeca do 7 godina, a 8,2 su djeca školske uzrasti, rekao je Musa. Naveo je da djeca imaju vrlo blage simptome te da se vrlo rijetko javljaju teži oblici. 

- Najviše podataka imamo u objavljenim radovima iz Kine, gdje vidimo koji je broj djece koja su imala teške oblike bolesti i ispod jedan posto je onih koji su imali akutni respiratorni distres. To je jedna sretna okolnost - Musa.


Vikend kao izazov

Budući da su lijepo vrijeme i vikend veliki izazov, Musa je pozvao građane da se pridržavaju mjera. 

- Također, uvijek naglašavam i ovo međugeneracijsko miješanje, trebamo zaštititi osobe koje su najranjivije u populaciji, a to su, prije svega, osobe starije od 65 godina i osobe koje boluju od hroničnih bolesti - dodao je Musa. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.