KRIZA

Džuel: U 2021. očekujemo oporavak ekonomije

U poređenju s našom ranijom projekcijom rasta od 2,5 posto, sada projiciramo da će u 2020. godini doći do smanjenja outputa za pet procenata, kaže Džuel

Džuel: Udar na ekonomiju tokom pandemije. Agencije

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

19.4.2020

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je da će svjetska ekonomija ove godine doživjeti pad od čak tri posto te da će slom biti najgori još od Velike depresije iz 30-tih godina prošlog stoljeća.

Raste nezaposlenost

Kako će aktuelna situacija, koja, prema svim predviđanjima, neće završiti ni do kraja godine, djelovati na BiH, ostaje da se vidi. Posljedice su gotovo svakodnevne, a prema zvaničnim podacima, u našoj zemlji je od uvođenja stanja prirodne i druge nesreće, dakle polovine marta, bez posla ostalo više od 20 hiljada ljudi.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel (Andrew Jewell) kazao je za “Avaz” da će u 2020. godini doći do smanjenja izlaznog proizvoda za čak pet posto.

- U poređenju s našom ranijom projekcijom rasta od 2,5 posto, sada projiciramo da će u 2020. godini doći do smanjenja outputa za pet procenata - kazao nam je Džuel.

Naglašava da se u 2021. godini očekuje oporavak ekonomije.

- Iduće godine bi rast realnog BDP-a trebao dostići 3,5 posto. Sve ove projekcije su dosta neizvjesne jer mnogo toga zavisi od epidemiologije virusa, učinkovitosti restriktivnih mjera te razvijanja lijekova i vakcina, a sve to je teško predvidjeti - pojašnjava nam.

Kada su u pitanju posljedice po BiH, Džuel nam govori da će najviše stradati turizam, ugostiteljstvo i hotelijerstvo.

MMF: Alarmantno predviđanje. Agencije

Period izolacije

- Ti sektori ekonomije će doživjeti udar tokom perioda izolacije, odnosno svih mjera, a istovremeno će porasti i stopa nezaposlenosti. Oni koji donose političke odluke treba da osiguraju da građani BiH budu u mogućnosti da zadovolje svoje osnovne potrebe te da, čim dođe do smanjenja pandemije, firme mogu početi ponovo s poslovanjem - pojašnjava Džuel.

Vratiti se poljoprivredi

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović je za “Avaz” kazao da je vrijeme da se okrenemo sebi i svojim potrebama i mogućnostima.

- To u prijevodu znači da se vratimo nekoj poljoprivredi, proizvodnji hrane, jer je to nešto bez čega se neće moći funkcionirati i treba pogledati kakve su mogućnosti da očuvamo radna mjesta koja još nisu ugašena - kaže nam Pavlović.

Pavlović: Okrenuti se potrebama. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.