MOSTAR

Čović i Herceg o mjerama u borbi protiv pandemije

Garant stabilnosti nižih nivoa vlasti kantona, gradova i općina je transfer iz federalnog budžeta, koji je nezakonito prenamijenjen na Vladi Federacije BiH i to se mora promijeniti, istaknuto je

Čović je naglasio kako se u borbi s epidemijom mora raditi na osmišljavanju intenzivnih mjera pomoći privredi. Fena

Avaz.ba / Fena

20.4.2020

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović posjetio je Krizni štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u Mostaru.

Predsjednik Vlade i Kriznog štaba civilne zaštite HNK Nevenko Herceg prezentirao je poduzete mjere i aktivnosti u borbi protiv pandemije koronavirusa na području cijelog Kantona, uz činjenicu kako je taj kanton epidemijski najpogođeniji prostor u FBiH.

Izraženo je zadovoljstvo zbog posljednjih pokazatelja o određenom stabiliziranju zdravstveno-epidemiološkog stanja u Kantonu te je ocijenjeno kako Vlada i Kantonalni štab civilne zaštite stanje drže pod nadzorom, saopćio je HDZ BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o vitalnim pitanjima i pomoći s viših nivoa vlasti koje se direktno dotiču kantona, posebno Vlade Federacije BiH. Garant stabilnosti nižih nivoa vlasti kantona, gradova i općina transfer je iz federalnog budžeta, koji je nezakonito prenamijenjen na Vladi Federacije BiH i to se mora promijeniti, istaknuto je.


Naglasak je na povećanju poticaja za poljoprivredu, turizam i ugostiteljstvo, industriju. Fena

Vlada HNK imenovala je koordinacijsko tijelo, koje radi na prijedlogu seta kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera za pomoć privredi, koje priprema u saradnji sa mjerodavnim institucijama, gradovima, općinama i udruženjima poslodavaca.

Naglasak je na povećanju poticaja za poljoprivredu, turizam i ugostiteljstvo, industriju, uz obavezan kriterij da poslodavac nije otpustio nijednog radnika.

Čović je naglasio kako se u borbi s epidemijom mora raditi na osmišljavanju intenzivnih mjera pomoći privredi. Tokom sljedeće dvije sedmice, kroz parlamentarno djelovanje bit će donesene ključne odluke koje će u dovoljnoj mjeri pomoći i saniranju budžeta i privredi u nadvladavanju problema izazvanih epidemijom, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.