TRAVNIK

Lendo: Plaće za mart bit će isplaćene u punom iznosu

Vlada će daljnje odluke donositi u dogovoru sa sindikatima

Tahir Lendo. Fena

Fena

20.4.2020

Premijer Srednjobosanskog kantona (SBK) Tahir Lendo izjavio je u ponedjeljak da će plaće budžetskih korisnika za mart biti isplaćene u punom iznosu, dok će aprilske ovisiti o punjenju budžeta.

- Niko u Federaciji BiH nije smanjio plaće i danas smo donijeli odluku da ide puna plaća za mart. Također smo rekli da nećemo istrčavati za aprilsku plaću dok god ne vidimo kakvo je punjenje budžeta - kazao je Lendo novinarima nakon sastanka sa predstavnicima sindikata uposlenika koji plaće primaju iz budžeta SBK. 

Kako je kazao, predstavnici sindikata informirani su o situaciju u oblasti zdravstva kada je riječ o pandemiji koronavirusa, kao i o ekonomskom stanju u SBK.

- Budžet značajno pada i stanje trenutno nije optimistično i naravno da smo svi zabrinuti. Za obrazovanje smo rekli da se evidentiraju svi prekovremeni sati, ali da moraju imati obrazloženje zbog čega. Također, u obrazovanju su imali evidenciju toplih obroka i rekli smo da nije problem i da će ići dva do tri dana nakon plaće i razlika za one koji su radili od kuće - dodao je.

Naglasio je da će daljnje odluke Vlada donositi u dogovoru sa sindikatima.

Tahir Lendo. FENA

Na pitanje novinara da prokomentira reakcije koje je izazvala njegova nedavna izjava da će i zdravstveni radnici morati snositi teret krize, Lendo je kazao da niko javnosti nije prenio informaciju da je jedan od sindikata u zdravstvu tražio povećanje plaća.

- U ovakvom trenutku, smatram da to nije ni moralno ni dobro, iako rade važan zadatak. Ponavljam, naš kanton je imao sreću, dobre mjere i naši zdravstveni radnici u ovom trenutku nisu izloženi pritisku posla, pa i oni moraju osjetiti težinu situacije. Niko nije željan da smanji plaću bilo kojem sektoru. Ukoliko se fond bude dobro punio, imat će punu plaću, a ukoliko ne, zajedno s rukovodiocima javnih ustanova odlučit ćemo u kojem će obimu one moći biti isplaćene. Moja procjena je da će i prihodi fonda padati - kazao je Lendo.

Predstavnici sindikata koji su učestvovali na sastanku, naveli su da su zadovoljni ishodom današnjih pregovora, ali da su i dalje na oprezu.

Predsjednik Samostalnog sindikata policije i zaposlenika MUP-a Dragan Škulj kazao je novinarima da su se policijski službenici odrekli naknade za prekovremene sate te time pokazali spremnost da snose dio tereta krize.

- Želimo učestvovati u snošenju teških posljedica krize, samim tim što nismo pisali prekovremeni rad. Neki naši službenici imaju i 100 prekovremenih sati, obim posla im je povećan za 75 posto te, u takvim okolnostima, nećemo pristati na bilo kakvo smanjenje plaće. Poduzet ćemo sve mjere da do toga ne dođe - kazao je Škulj.

Najveći dio budžeta SBK, odnosno oko 136 miliona maraka ili 62 posto, namijenjen je za plaće, naknade i doprinose više od 5.300 uposlenih u javnom sektoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.