NJEMAČKA

PETA pisala vlastima u FBiH: Zaustavite ubijanje pasa

Koristiti mjere koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija

Pismo upućeno vlastima u FBiH. PETA

Avaz.ba

21.4.2020

Ogranak Udruženja za zaštitu životinja (PETA) u Njemačkoj objavio je zvanični dopis prema vlastima u FBiH u kojem se navodi da jedna organizacija za zaštitu životinja iz naše zemlje od početka izbijanja pandemije koronavirusa ciljano ubija nezbrinute pse, a sve radi, kako piše, suzbijanja širenja virusa.

- Ne postoje dokazi da psi ili drugi kućni ljubimci prenose koronavirus na ljude. Istovremeno krše se zakonske odredbe u BiH. Koronavirus je cijeli svijet doveo u vanrednu situaciju, ali je nezbrinutim životinjama u ovom periodu potrebna pomoć. Psi ne predstavljaju opasnost od zaraze jer virus se prenosi s čovjeka na čovjeka – nije moguće da Vlada pritom ne poduzima ništa da spriječi nelegalno ubijanje nemoćnih pasa pod ovim izgovorom - ističe u pismu Anabel Mektintoš (Annabella McIntosh), koordinatorica za istočnu Evropu pri PETA-i iz Njemačke.

Pismo upućeno vlastima u FBiH. PETA

Dalje je navela da je ogranak u Njemačkoj dobio mnogo fotografija i videomaterijala koji potvrđuju ubijanje nezbrinutih pasa u BiH.

- Ili su vlasti u BiH naložile ubijanje ili jednostavno nisu učinile ništa. Odlučno tražimo da se ubijanje odmah zaustavi. Vlasti u pojedinim gradovima u BiH poput Lukavca, Živinicama i Orašju već su naložile da se primjenjuju ”humane” mjere - naglašeno je.

Iz PETA-e su objasnili da je najbolje rješenje za suzbijanje populacije pasa na ulici, mjere koje je između ostalog preporučila i Svjetska zdravstvena organizacija.

- Te mjere podrazumijevaju da se psi hvataju, kastriraju, označavaju, pruži im se veterinarska briga, te se vraćaju u poznato okruženje. Međutim, prema lokalnim aktivistima za zaštitu životinja ove mjere trenutno nisu moguće svugdje zbog nedostatka resursa. Tako na primjer neki gradovi nemaju azile za životinje ili druge odgovarajuće prostore za smještaj nezbrinutih životinja. S obzirom na ovu situaciju, PETA vidi hitnu potrebu za djelovanjem Vlade - apelira se u saopćenju.

Istovremeno, potpredsjednik PETA-e iz Njemačke Harald Ulman (Ullmann) naveo je da ovakve akcije u BiH krše zakone.

- Urgiramo da vlasti spriječe daljnje ubijanje nezbrinutih pasa, da se zaustavi nehumano hvatanje i da se osigura human tretman - naveo je Ulman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.