KORONAVIRUS Istekla im dvosedmična izolacija

Svi studenti napustili karantin u hotelu "Tuzla"

Jutros pristiglo 70 novih bh. državljana koji su u karantin dovezeni s graničnog prijelaza u Orašju

Avaz.ba / Fena
21.04.2020 13:38

Izolacija istekla za 63 studenta koja su se vratila iz Njemačke te njih devet iz Francuske

Foto: Fena

Karantin u hotelu "Tuzla“ jučer i danas napustili su svi studenti koji su početkom aprila u Tuzlu stigli iz Njemačke i Francuske. Prema riječima menadžera hotela Predraga Blažanovića, dvosedmična izolacija istekla je za 63 studenta koja su se vratila iz Njemačke te njih devet iz Francuske. 

Preporuke Kriznog štaba

- Jutros je pristiglo 70 novih bh. državljana koji su u karantin dovezeni s graničnog prijelaza u Orašju. Trenutno je na tri sprata našeg hotela u izolaciji smješteno stotinjak osoba. Humanitarna organizacija "Emmaus" dostavlja im hranu i ostale potrepštine, u skladu s preporukama Kriznog štaba Federacije BiH – kazao je Blažanović.

U hotelu "Tehnograd" u Tuzli, drugom karantinu po veličini u tom gradu, trenutno se nalazi oko 70 osoba, među kojima i tridesetak vozača koji su se vratili iz Slovenije.

- Svi smo još tu, nema ništa novo, osim što smo od ministrice zdravlja TK Dajane Čolić dobili obavijest da ćemo sutra biti testirani. Nadamo se da bi, ako sve prođe u redu, do subote mogli otići kućama. Ali, s obzirom na dosadašnja iskustva, ko zna do kada ćemo ostati u karantinu – izjavio je Asmir Mujkić, vozač iz Gradačca.

  • Vozači u "Tehnogradu" bit će testirani
    Vozači u "Tehnogradu" bit će testirani Foto: Arhiv

Prema podacima Kantonalne uprave CZ, jučer je u Tuzlu s graničnih prijelaza Brčko i Orašje stiglo 106 novih bh. državljana, od kojih je pedesetak smješteno u paviljon 1 Studentskog centra, a ostali u karantin hotela "Tuzla“.

Direktor Uprave CZ TK Zoran Jovanović potvrdio je  da je jučer s graničnog prijelaza Orašje vraćena 101 osoba. Radi se o bh. državljanima koji su namjeravali otputovati u Belgiju, ali im nije omogućen prelazak granice. 

Nedostatak prostora

Zbog nedostatka prostora za karantinski smještaj, Kantonalna uprava CZ TK uputila je poziv svim zainteresiranim pravnim licima s područja ovog kantona, a koji raspolažu adekvatnim smještajnim kapacitetima s minimalno 50 soba, da dostave ponude o cijeni smještaja.

- Poželjno je da pravna lica koja se prijave mogu organizirati cjelodnevnu ishranu za osobe koje će biti smještene u tim objektima, te da posjeduju odgovarajući parking - navedeno je u javnom pozivu. 

Komentari

NA VRH