MOSTAR

Juka: Tražit ćemo preispitivanje naredbe o karantinu

Razumijemo negodovanje osoba smještenih u karantin i tražimo od federalne razine da pomno i promptno razmotri zapovijed, kaže Juka

Juka: U karantinu trenutno 15 osoba. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

21.4.2020

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar tokom posljednja 24 sata testirano je 176 uzoraka. Od toga je, kako su podsjetili iz Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona, petero pozitivnih, od kojih troje u Mostaru.

U Covid bolnici trenutno se liječi 21 bolesnik. Pet njih je na respiratoru i u teškom su kliničkom stanju, dok ih je devet na podršci kisikom.

Sačinili bilješku

Nakon koordinacijskog sastanka Vlade i Štaba u vezi s karantinom u Ortiješu, rečeno je da će biti zatraženo preispitivanje naredbe koja je donesena na federalnom nivou te da se u vezi s uvjetima u tom objektu tokom prethodne večeri izjasnio vlasnik, koji je medijima uz informaciju poslao i fotografije.

Darko Juka, savjetnik premijera HNK, naveo je da su karantin danas obišli kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Goran Opsenica i načelnik Štaba civilne zaštite Eugen Ćubela te da će medijima u vezi s tim biti poslano saopćenje za javnost.

Covid bolnica u Mostaru. Arhiv

- Razumijemo negodovanje osoba smještenih u karantinu i tražimo od federalne razine da pomno i promptno razmotri zapovijed - rekao je Juka.

Potvrdio je da su iz Općine Prozor/Rama odbili uputiti u taj karantin tri osobe o čemu je, kazao je, MUP HNK sačinio službenu bilješku.

Naveo je da je u karantinu trenutno 15 osoba, a svi oni će biti testirani 14 dana nakon njihovog prijema u karantin, eventualno, po pojavi simptoma.

Novi slučaj

Nije bilo pojašnjenja o tome da li je novi slučaj u Konjicu potvrđen kod patronažne sestre, koja je navodno imala brojne kontakte s medicinskim osobljem u Mostaru.

Samo je rečeno da se taj slučaj odnosi na novi klaster te da je epidemiološki izvid u toku. Prema izvještaju MUP-a HNK, u posljednja 24 sata zabilježena su četiri prekršioca mjera zabrane kretanja, tri na području PU Mostar i jedan u PU Konjic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.