INVESTICIJE

Na Aerodromu Sarajevo nema putničkih letova, ali ima radova

Nastavlja se realizacija ugovorenih i otpočetih kapitalnih razvojnih projekata, od kojih se svakako primarno izdvajaju projekt dogradnje i modernizacije postojećeg Terminala

Aerodrom Sarajevo: Sve ide po planu. M. Kadrić

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

21.4.2020

Međunarodni aerodrom Sarajevo je u kontekstu poznatih okolnosti obustave putničkog saobraćaja zbog pandemije Covid-19, logično generiranog značajnog pada prihoda u odnosu na raniji period, te generalno, globalnom neizvjesnošću budućih kretanja u avioindustriji, objektivno suočen sa brojnim vrlo značajnim izazovima u svom budućem poslovanju.

No, uprkos tome, na ovom se aerodromu, prema riječima direktora Armina Kajmakovića nastavlja realizacija  ugovorenih i otpočetih kapitalnih razvojnih projekata, od kojih se svakako primarno izdvajaju projekt dogradnje i modernizacije postojećeg Terminala i projekat izgradnje objekta za operativni centar i aerodromsko osoblje, u ukupnoj vrijednosti oko 35 miliona KM


Aerodrom Sarajevo: Sve ide po planu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Aerodrom Sarajevo: Sve ide po planu - Avaz
Dnevni avaz
+3

 - U Terminalu izvode se radovi na pripremi kolovozne konstrukcije za asfaltiranje ispred objekta i betoniranje podloge za popločavanje i izradu pješačkih staza. Na dograđenom dijelu također trenutno se izvodi hidroizolacija krova oko 3.500 metara kvadratnih kao i svi građevinsko-zanatski i instalaterski radovi predviđeni projektnom dokumentacijom. Uz to priprema se nosiva čelična konstrukcija za nadstrešnicu ispred objekt - kaže Kajmaković.



Kajmaković: Nema zaustavljanja. M. Kadrić

U postojećem objektu Terminala B, kako je pojašnjeno, izvode se ubrzani radovi na postavljanju sistema za zaštitu od požara kao i radovi na uklanjanu (rušenju) svih postojećih zidova od opeke u dijelovima prizemlja i na spratu kako bi se izvršila pripreme za izvođenje završnih radova u skladu sa finalnim projektom.

 - Kada je riječ o objektu za operativni centar i osoblje, u toku su radovi na izradi armirano-betonske konstrukcije objekta tj. betoniranje ploče sa pripadajućim vertikalnim elementima stubova i zidova - kaže Kajmaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.