REAKCIJE

"BH novinari": Protest Kriznom štabu HNK

Upravni odbor smatra tu odluku Kriznog štaba političkom i manipulativnom, direktno usmjerenom protiv medijskih sloboda i prava novinara na pristup javnim događajima i informacijama

Iz Udruženja traže povlačenje odluke. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

22.4.2020

Upravni odbor Udruženja "BH novinari" rezolutno zahtijeva od Kriznog štaba Hercegovačko–neretvanskog kantona hitno povlačenje odluke o zabrani prisustva novinara pres-konferencijama koje se održavaju u Mostaru, uz obrazloženje da se tim postupkom štiti zdravlje novinara i poštuje zabrana okupljanja, saopćeno je iz tog udruženja.

Ako članovi Kriznog štaba ne opozovu svoju odluku u naredna 24 sata, "BH novinari" će pozvati sve medije i novinare HNK na bojkot javnih istupa članova Štaba, kao i drugih javnih zvaničnika tog kantona.

Upravni odbor smatra tu odluku Kriznog štaba političkom i manipulativnom, direktno usmjerenom protiv medijskih sloboda i prava novinara na pristup javnim događajima i informacijama, na slobodan i nediskriminirajući način.

- Posebno je nedopustivo da se novinari isključuju s pres-konferencija u Mostaru poslije mjesec dana uobičajenog učešća medijskih ekipa na pres-konferencijama, uz poštivanje propisanih mjera zaštite i fizičke distance. Ovaj postupak također je pokušaj institucionalnog uvođenja cenzure, "paravan" za izbjegavanje odgovora na pitanja od javnog značaja i direktno kršenje prava građana na slobodu informiranja u cijelom Hercegovačko-neretvanskom kantonu - navodi se u saopćenju.   


"BH novinari": Ovo je "paravan" za izbjegavanje odgovora na pitanja od javnog značaja. Ilustracija

"BH novinari" naglašavaju da mediji i javnost u Mostaru s pravom očekuju da vlasti tog kantona u krizna vremena pokaže viši stepen razumijevanja, odgovornosti i transparentnosti, posebno o pitanjima koja su povezana s Covidom-19 i zaštitom javnog zdravlja građana.

"BH novinari" će pozvati međunarodne organizacije i evropske institucije za zaštitu slobode izražavanja i mišljenja da reagiraju na cenzuru informacija u vezi s Covidom-19 i vršenje institucionalne represije nad slobodom izražavanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, navedeno je također u saopćenju.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.