PROJEKTI

Pokrenuta Historija TV: Prvi kanal koji se bavi historijom naše države

Cilj je da se sačuva sjećanje na najvažnije ljude i teška vremena kroz koja je prošla Bosna i Hercegovina

Oručević: Istina o stradanju naše države mora biti nezaboravno svjedočanstvo i opomena. Arhiv

Avaz.ba

23.4.2020

Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara pokrenuo je televizijski kanal pod imenom Historija TV. Kako navode iz Centra, cilj je da se sačuva sjećanje na najvažnije ljude i teška vremena kroz koja je prošla Bosna i Hercegovina.

Historija TV posebno će se bazirati na periodu od nezavisnosti BiH, s posebnim aspektom na agresiju na našu državu, zločine, presude Haškog tribunala, a sve s ciljem da istina o stradanju naše države bude nezaboravno svjedočanstvo i opomena, ali i na ponos budućim generacijama ove zemlje.

- Historija TV prvi je domaći TV kanal koji se u cijelosti bavi historijom Bosne i Hercegovine, najznačajnijim historijskim događajima i dešavanjima, bilježi svaki značajan datum iz historije, od prvog spominjanja Bosne do perioda obnove njene državnosti i odbrane u posljednjoj agresiji na BiH – navodi se u pozdravnom pismu koje potpisuje direktor Centra Safet Oručević.

U prvoj godini rada nova TV kuća skupljat će videograđu i materijale te ih emitirati u za to prilagođenim rubrikama. 


U pregovorima s kablovskim operaterima u vezi s emitiranjem programa. YouTube

- U okviru projekta pokrećemo veliki serijal "Svjedoci vremena", gdje ćemo u dužim videorazgovorima sačuvati svjedočenja direktnih aktera odbrane BiH iz vojnog, političkog i vjerskog života, brojnih javnih ličnosti i građana. Pored svjedočenja živih aktera najtežeg vremena odbrane BiH, čuvamo sjećanje i na one koji već odavno nisu među živima.

Projekt TV Historija već je prezentiran značajnom broju javnih ličnosti iz svih aspekata društvenog života u BiH, brojnim bh. intelektualcima i historičarima koji su nam dali podršku, savjete i koji će dati svoj doprinos te neki biti i naši aktivni saradnici - napisao je Oručević.

Historija TV u pregovorima je s kablovskim operaterima u vezi s emitiranjem programa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.