HRONOLOGIJA

Prije mjesec dana uveden policijski sat, kada će biti ukinut?

U RS su bili rigorozniji te su preko vikenda imali konstantan policijski sat, kao što je to bio slučaj za Vaskrs

Stalne policijske kontrole. Avaz

Piše: A. Ka. - M. Aš. / Avaz.ba

23.4.2020

Nakon pojave prvog slučaja koronavirusa u Bosni i Hercegovini (5. marta – Banja Luka), nije dugo trebalo da nadležne institucije donesu mjere, poučene lošim iskustvima iz drugih zemalja. 

Budući da je broj oboljelih rastao iz dana u dan, uveden je policijski sat - 21. marta u RS, a 22. marta u FBiH. Isprva je policijski sat trajao od 18 do 5 sati, a nedugo poslije je pomjeren – od 20 do 5 sati, što traje i danas.



Patroliranje policajaca. Arhiv

Istina, u RS su bili rigorozniji te su preko vikenda imali konstantan policijski sat, kao što je to bio slučaj za Vaskrs.

Građani koji nisu poštovali mjere udareni su po džepu, a povratnici su i privođeni.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara uputio je danas Federalnom štabu civilne zaštite prijedlog za ukidanje naredbe o zabrani kretanja građana (policijski sat) na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. 

Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite, prokomentirao je za "Avaz" prijedlog ministra Aljoše Čampare za ukidanje policijskog sata.

- Mi ćemo razmotriti svaki konstruktivan prijedlog, pa tako i ovaj ministra Čampare. Međutim, odluke ćemo donositi nakon svih analiza. I sam ministar je kazao da se nije upuštao u analizu epidemiološke situacije, tako da mi ne možemo bez dodatnih analiza donositi odluke. Federalni štab CZ će i ubuduće donositi razumne odluke, koje će, prije svega, zaštititi živote naših građana, a ne one odluke koje su popularne na društvenim mrežama - kaže Solak.

Hoće li isti primjer slijediti i RS te hoće li biti udovoljeno zahtjevu, ostaje da se vidi.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.