REAKCIJE

Osmanović: Dodikove prijetnje osoblju OHR-a moraju biti sankcionirane

Ključna greška OHR-a je što nisu na vrijeme zauzeli odlučniji stav prema Dodiku

Adil Osmanović. Fena

Fena

23.4.2020

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović osudio je prijeteće izjave Milorada Dodika prema osoblju Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR).

- Potpuno je nedopustivo da jedan visoki zvaničnik države Bosne i Hercegovine širi animozitet koji može rezultirati ugrožavanjem sigurnosti međunarodnog diplomatskog osoblja. Jedna je stvar politička rasprava, a druga ugrožavanje ljudi, što je protuzakonito i ispod granice dostojanstva normalnog državnog zvaničnika - poručuje Osmanović.


OHR. Avaz

U saopćenju za javnost ističe se da je ključna greška OHR-a, čak u većoj mjeri i Vijeća za implementaciju mira, to što nisu na vrijeme zauzeli odlučniji stav prema Dodiku u smislu direktnijeg adresiranja i sankcioniranja njegovog destruktivnog i antidejtonskog ponašanja. On jedan dan, navodi Osmanović, omalovažava pomoć Evropske unije i širi mržnju prema Briselu, drugi dan ugrožava osoblje OHR-a, a neprestano vrijeđa državu BiH i narušava Dejtonski mirovni sporazum.

- Destruktivno i arogantno ponašanje Dodika omogućeno je pasivnim ponašanjem PIC-a i OHR-a, koji nisu odlučnije i na vrijeme reagirali na njegove istupe. Krajnje je vrijeme da PIC, OHR i Evropska unija slijede primjer SAD i preduzmu odlučnije mjere prema Dodiku po principu individualne odgovornosti - navodi Adil Osmanović u saopćenju za javnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.