TREBINJE

Klanjana teravija u Osman-pašinoj džamiji

Džematlije će svoje namaze i druge ibadete obavaljati u porodičnom/kućnom ambijentu

Piše: P. M. / Avaz.ba

24.4.2020

Tužan prizor iz Osman-pašine džamije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U Osman-pašinoj džamiji u Trebinju klanjana je prva teravija ovogodišnjeg mubarek mjeseca Ramazana, a u džamiji su bila samo dvojica imama. Prema riječima glavnog imama MIZ Trebinje hafiza Sadika ef. Fazlagića obzirom da u ovogodišnji mjesec Ramazan se ulazi u okviru vanrednih okolnosti, dnevni namazi, kao i teravih namaz neće se obavljati u džematu.


Zabranjeno organiziranje zajedničkih iftara

- Imam će učenjem ezana oglasiti nastupanje namaskog vremena, a džematlije će svoje namaze i druge ibadete obavaljati u porodičnom/kućnom ambijentu. Teravih-namaz će se klanjati u Osman-pašinoj i Sultan Ahmedovoj džamiji u Starom gradu, svaku noć, dok će se u ostalih osam trebinjskih džamija obavljati dnevni namazi i to sljedećim redosljedom: Mostaći, Zasad, Pridvorci, Dživar, Lastva, Grančarevo, Župa i Skočigrm. Namaze će obavljati samo imam bez džemata - pojasnio je ef Fazlagić.

Dodao je da će se džuma namaz kao i do sada, klanjati u centralnoj, Osman-pašinoj džamiji, držeći se pri tome preporuka koje je izdao Rijaset IZ u BiH o ograničenom broju ljudi na džumi namazu, tj. klanjat će samo imam i članovi Izvršnog odbora.

- Zabrana bilo koje vrste javnog okupljanja na snazi je do daljnjeg, što znači da je zabranjeno i organiziranje zajedničkih iftara, kao i zajedničko učenje mukabela - istakao je ef. Fazlagić.


Ef. Fazlagić kaže da će Medžlis IZ Trebinje organizirati i posjete džematlijama koji se nalaze u Trebinju, te će, shodno mogućnostima, organizirati i podjelu ramazanskih paketa za socijalno ugrožene porodice.

- Za sve naše džematlije iz Trebinja kako za one koji se nalaze u Trebinju, tako i one u dijaspori, formirana je posebna Viber grupa. Grupa je informativnog karaktera koja ima za cilj da se dobiju sve bitne informacije vezane za ramazanske aktivnosti. Viber grupi mogu pristupiti svi trebinjci u BiH i dijaspori - naveo je ef. Fazlagić. .

Molba džematlijama

Efendija je još jednom uputio molbu svim džematlijama da razumiju važnost situacije, te da, slijedeći instrukcije Rijaseta IZ u BiH, svoje dnevne namaze, teravije, iftare i druge ibadete, obavljaju u porodičnom/kućnom ambijentu, isključivo sa članovima svoga domaćinstva uz tradicionalni ramazanski pozdrav Ramazan šerif mubarek olsun!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.