OSLO

U Norveškoj blagi rast zaraženih koronavirusom

Norveška kruna je pala na nezabilježeni minimum u odnosu na najvažnije svjetske valute

Bh. ambasador u Oslu Nedim Makarević. Avaz

Avaz.ba

24.4.2020

Broj zaraženih koronavirusom u Norveškoj sa 24. aprilom i dalje bilježi blagi rast i iznosi 7.401 pozitivnih osoba. Broj smrtnih slučajeva je 193, a broj hospitaliziranih se u donosu na prethodnih nekoliko dana smanjio na 124, i to je do sada najmanji broj hospitaliziranih za posljednjih mjesec dana. Broj teže oboljelih se smanjio na 50 i oni se nalaze na intenzivnoj njezi, otkrio je naš ambasador u toj zemlji Nedim Makarević

Broj otkrivenih pozitivnih slučajeva na dnevnom nivou je stabilan i u zadnijih sedam dana je konstantno ispod 100 inficiranih dnevno. 

Institut za javno zdravlje Norveške očekuje da mnogo više lica u Norveškoj bude inficirano koronavirusom od ovog trenutnog broja jer se računa na to da će virus potrajati.

Norveški stručnjaci iz Instituta procjenjuju da će proći najmanje još godinu i po dana dok se ne otpočne sa vakcinacijom stanovništva. Cijene da će biti potreban period za imunizaciju stanovništva od najmanje dvije godine dok stanovništvo ne stekne imunitet, bilo na prirodni način ili usljed vakcinisanja

Bh. ambasador u Oslu Nedim Makarević. Avaz

Ocijenjeno je da je Norveška veoma uspješno primjenila mjere protiv suzbijanja koronavirusa, a da pri tom nije morala da preduzima ekstremeno rigorozne mjere protiv ekonomije i stanovništva. Ističu da se i prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije Norveška sa 0.7 posto inficiranih u odnosu na broj stanovnika svrstava u zemlje koje su se najuspješnije oduprle koronavirusu popu Južne Koreje, Singapura i Novog zelanda.

Norveška se sve više vraća ekonomskim temama. Njihova Agencija za statistiku izbacila je veoma negativne rezultate o kretanju ekonomije od kako su početkom marta ove godine uvedene vanredne mjere. Očekuje se do kraja godine pad BDP od 5,5 %. 

Norveška kruna je pala na nezabilježeni minimum u odnosu na najvažnije svjetske valute, nezaposlenost je porasla sa 65 000 na 300. 000 od marta mjeseca, a kamatne stope su napale na 0.25 posto. Norveški ekonomski stručnjaci procjenjuje da će recesija u Norveškoj trajati najmanje još dvije godine.

Imamo prijavu da je troje BiH državljana u Norveškoj inficirano virusom korona - naveo je Makarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.